Russische activist wil asiel in Nederland kinkhoest baby's

De Russische activist Aleksander Dolmatov, die de afgelopen maanden heeft deelgenomen aan tal van demonstraties tegen de Russische president Vladimir Poetin, heeft politiek asiel aangevraagd in Nederland.

Dat bevestigde Dolmatov, lid van oppositiebeweging ‘Ander Rusland’ vanmiddag tegen deze krant.

Dolmatov (35) heeft asiel aangevraagd omdat het voor hem te gevaarlijk is geworden in Rusland, zegt hij.

De Russische autoriteiten zijn onlangs begonnen met een omvangrijk strafrechtelijk onderzoek naar gewelddadigheden bij een grote protestactie op 6 mei. Daarbij raakten betogers en de oproerpolitie slaags. Er vielen tientallen gewonden, onder wie enkele agenten, en meer dan 400 betogers werden gearresteerd.

In het kader van dat onderzoek werden enkele weken geleden huiszoekingen verricht bij bijna alle oppositieleiders. Tegen 14 betogers is een strafzaak geopend.

Dolmatov dreigt ook te worden gearresteerd, zegt hij. Op 6 mei, de dag van de gewelddadige demonstratie, was hij al kort vastgehouden. Tegen Russische media zei hij al dat hij sindsdien wordt geschaduwd door de geheime dienst. Op 10 juni deed de politie een inval bij zijn ouders.

Dolmatov zei vanochtend al tegen de Volkskrant dat hij tevens bedreigd wordt met de dood. „Een leidinggevende van het bedrijf waar ik werk zei tegen een journalist van Izvestia [Russische krant, red.] dat ze mij zullen vermoorden.” Dolmatov verblijft ergens in een asielzoekerscentrum.

Voor de Nederlandse regering is de zaak gevoelig. Onder demissionair minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) onthield Nederland zich vrijwel volledig van kritiek op het Kremlin inzake de hardhandige wijze waarop de autoriteiten de protesten probeerden en proberen te onderdrukken en andere vermeende mensenrechtenschendingen.

Dolmatov werkt voor een bedrijf dat tactische raketten produceert voor de Russische wapenindustrie. Tegen de nieuwssite Gazeta.ru zei hij vandaag dat hij geen gevoelige informatie heeft meegesmokkeld.