Russische activist vraagt politiek asiel aan in Nederland

Politie en demonstranten raakten slaags in Moskou, tijdens het massale protest van 6 mei.
Politie en demonstranten raakten slaags in Moskou, tijdens het massale protest van 6 mei. Foto Reuters / Denis Sinyakov

De Russische activist Aleksander Dolmatov, lid van de niet-geregistreerde oppositiepartij Het Andere Rusland, heeft politiek asiel aangevraagd in Nederland, zo meldt persbureau Novum.

Dolmatov is na het massale protest tegen president Vladimir Poetin van 6 mei gearresteerd door de politie, wegens het “niet gehoorzamen aan instructies”. Hij werd weer vrijgelaten, maar is naar eigen zeggen nog regelmatig gevolgd en bedreigd door de Russische geheime dienst, verklaart hij in een telefonisch gesprek met de Volkskrant vanuit een asielzoekerscentrum in Nederland:

“Een leidinggevende van het bedrijf waar ik werk zei vandaag tegen een journalist van Izvestia dat ze mij zullen vermoorden.”

‘Huiszoeking gaf de doorslag’

In Rusland zou hij hebben gewerkt als ontwerper voor een bedrijf dat tactische raketten maakt. Sinds 9 juni zit hij in Nederland. Een dag later werd bij een golf huiszoekingen van oppositieleiders door de Russische politie ook het huis van zijn ouders doorzocht, een dag voor een gepland massaal protest in Rusland. Dat gaf voor hem de doorslag asiel om asiel aan te vragen:

“Ik was al sinds 9 juni in Nederland, maar de huiszoeking en het feit dat de politie mijn ouders vertelde dat ze mij zochten, gaven de doorslag om op 13 juni asiel aan te vragen - wat toch een groot besluit is.”

    • Mirjam Remie