Ruim 100 doden door overstromingen in Bangladesh

Hulpverleners zoeken naar overlevenden in het zuiden van Bangladesh. Foto AP / Anrup Titu

Het dodental van de aardverschuivingen en overstromingen, die door de hevige moessonregens het zuiden van Bangladesh treffen, is opgelopen tot 91, meldt persbureau AP. Volgens de autoriteiten zijn er nog talloze mensen vermist.

Volgens de autoriteiten zijn de meeste van de te betreuren doden vrouwen en kinderen. Tenminste 37 mensen kwamen om het leven in Cox’s Bazar, 33 in het nabij gelegen Bandarban en nog eens 21 in Chittagong. De meesten overleefden de aardverschuivingen niet, zei het ministerie van Rampenbestrijding. De autoriteiten zeggen tegenover AP dat de aardverschuivingen plaats vonden in afgelegen dorpen waar de wegen slecht begaanbaar zijn. Dat bemoeilijkt de hulpverlening.

Leger ingezet bij zoekacties naar vermisten

Volgens het ministerie helpt het leger bij zoekacties naar vermiste personen en wordt er rijst en water uitgedeeld aan honderden mensen die dakloos zijn geworden. Een ambtenaar uit Cox’s Bazar vertelt aan AP dat vrijwilligers door middel van luidsprekers mensen tijdens de regenval informeerden over het gevaar van aardverschuivingen. Ook schrijft AP dat ondanks waarschuwingen van de autoriteiten veel daklozen dichtbij de heuvels slapen.

Hevige regenval spoelt spoorbrug weg

In het zuiden van Bangladesh regent het al drie dagen onophoudelijk, waardoor grote stukken aarde losgeraakt zijn en de zwakke huizen in de regio bedolven hebben. Door de overstromingen zijn wegen onbegaanbaar en is een spoorbrug weggespoeld, waardoor tussen Dhaka en drie andere districten geen trein- en wegverkeer meer mogelijk is. Een vliegveld in Chittagong is gesloten nadat het water ook daar de landingsbanen had overspoeld, maar werd vandaag weer heropend toen de regen daar ophield.

Bekijk Chittagong (A), Cox’s Bazar (B), Bandabar (C):


Grotere kaart weergeven