Rosé-variété en relaties vol drama op de Parade

Theater

Parade

Gezien: 22/6, Museumpark, Rotterdam. T/m 26/8 in Den Haag, Utrecht en Amsterdam. deparade.nl

De titel doet een kenmerkende, malle Parade-voorstelling vermoeden en De Geluk is een Cadeau Show maakt dat helemaal waar. In zijn ronde tent presenteert showmaster Art-Jan zijn knullige spelletjes alsof hij in Vegas staat. En passant doet hij zijn best zijn schuchtere assistente Lottie kennis te laten maken met het publiek.

Als ze mij vraagt wat ik van haar rokje vind, kan ik zeggen dat ik het kort vind. Ja, ook van de achterkant. Meedoen hoort erbij, dus ik probeer heel voorzichtig mijn cirkel van ijzerdraad om de bizar gevormde spiraal te trekken zonder hem te raken. We winnen geen prijs, maar iedereen krijgt wat te drinken en showmaster Art-Jan vertelt over zijn opa, die de billen van Lottie zo waardeert.

De Parade is begonnen.

Het reizend festival heeft de naam uiterlijk en innerlijk een van rosé doortrokken evenement te zijn, maar op de openingsavond in Rotterdam is het nog drinken tegen de koude, straffe wind in. En Op de Liefde Godverdomme van Likeminds – waartoe we zijn verleid door een sexy meisje op een stokpaard – blijkt allerminst rosé-variété te zijn. Binnen in de tent schenkt actrice Khadija Massaoudi de gifbeker van de liefde.

Massaoudi acteert op gloeiende wijze een vrouw met onstuimig liefdesverdriet. De ongemakkelijke spanning van haar intieme bekentenissen doorbreekt ze met stemmige liedjes in verschillende talen. De balans wordt definitief verstoord als ze een man uit het publiek een scène laat meespelen. Dan lijkt ze zelf ook niet te weten wat ze nu wil zeggen.

Meer dan zestig voorstellingen biedt De Parade en dat er voor elk wat wils is, toont Zep-projecten, met de klucht Ik hou het hier niet meer uit, op een tekst van Don Duyns. Carola en Ted emigreren naar Bulgarije, maar hun naturistencamping loopt stuk op ruzie, muggen en een malafide aannemer. Het is lekker vet typetjestheater, dat waarschijnlijk steeds leuker wordt naarmate je meer (rosé) hebt gedronken.

    • Ron Rijghard