Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Roemer onder vuur tijdens debat over EU-top - ‘SP-leider niet op z’n gemak’

Geert Wilders vindt de fractievoorzitter van de SP Emile Roemer een halve eurofiel. Roemer staat ‘met een been in Brussel’, omdat hij de komst van een Europese politieke unie niet principieel wil uitsluiten, zei Wilders vanmiddag tijdens het debat over de Europese top van regeringsleiders, die morgen begint. Roemer kwam tijdens het debat van meer kanten onder vuur te liggen.

Geert Wilders vindt de fractievoorzitter van de SP Emile Roemer een halve eurofiel. Roemer staat ‘met een been in Brussel’, omdat hij de komst van een Europese politieke unie niet principieel wil uitsluiten, zei Wilders vanmiddag tijdens het debat over de Europese top van regeringsleiders, die morgen begint. Roemer kwam tijdens het debat van meer kanten onder vuur te liggen.

“Ik wil u geen eurofiel noemen, maar het ligt niet heel ver daarvandaan”, zei Wilders over Roemer, die te boek staat als eurosceptisch politicus. Zo streed de SP nog zij aan zij met de PVV van Wilders tegen de ratificatie van het permanente noodfonds van de euro, het ESM.

http://nos.nl/video/388756-roemer-onder-vuur-in-eudebat.html

Ook tijdens het debat fulmineerde Roemer tegen voorstellen van de voorzitter van de Europese Raad Herman Van Rompuy voor meer politieke integratie, die tijdens de top op tafel liggen. “Dat is iets wat ik pertinent niet wil”, zei Roemer bijvoorbeeld over het plan om Brussel zeggenschap te geven over de Nederlandse pensioenen.

SP ‘ook met twee gezichten’ als het over Europa gaat

Niettemin wilde hij geen ontwikkelingen uitsluiten, die zouden kunnen leiden tot een politieke unie - een idee van Merkel. Daarop zei Wilders dat de SP ook met ‘twee gezichten’ over Europa spreekt. Roemer kreeg meer kritiek te verduren. Verschillende partijen verweten hem dat hij noodlijdende landen te hulp wil schieten via de Europese Centrale Bank, en niet via het noodfonds voor de euro.

De ECB is niet democratisch gekozen en de steun komt erop neer dat de geldpers wordt aangezet, klonk het. Sybrand van Haersma Buma (CDA) verweet Roemer dat hij alle voorstellen van Van Rompuy verwerpt, behalve het stimuleren van economische groei. De SP zegt overal nee tegen, behalve tegen geld uitgeven, aldus de CDA-lijsttrekker.

Samsom opent aanval op de SP

PvdA-leider Diederik Samsom opende vandaag in NRC Handelsblad de aanval op zijn linkse opponent. Roemers verzet tegen het ESM zet de Nederlandse pensioenen op het spel, schrijft hij. “Ons pensioengeld zit in Spaanse banken en bedrijven, dus als die omvallen, zuigen ze dat mee”, stelt hij. Hij roept Roemer op om een ‘eerlijk verhaal’ te vertellen aan de kiezers.

‘Wat wil Rutte?’

Demissionair premier Mark Rutte (VVD) kreeg de afgelopen week ook het verwijt - van het CDA - dat hij met twee tongen spreekt over Europa. In Nederland zou hij zich eurokritisch opstellen, maar in Brussel ‘tekenen bij het kruisje’. D66 grijpt het debat daarom aan om een visie op de toekomst van de EU te ontlokken bij de premier. “Wat wil Rutte?”, vroeg Alexander Pechtold meerdere malen tijdens het debat.

Buma eiste tijdens het debat dat Rutte duidelijk kleur bekent. Hij wil een kabinet dat vooraan meeloopt in Europa, niet achteraan. “Ik steun een kabinet dat een visie heeft op Europa, dat wil ik ook van de premier horen.”

http://nos.nl/video/388780-buma-hardere-afspraken-in-eu.html

Rutte heeft de afgelopen tijd meermalen de discussie over de toekomst van de Europese samenwerking weggewuifd. Belangrijker is volgens hem dat de huidige schuldencrisis wordt aangepakt. De problemen worden niet opgelost met allerlei ‘institutionele vergezichten’, aldus de premier.

Waarmee stuurt de Kamer Rutte naar Brussel?

Met een eenduidige boodschap de demissionair premier naar Brussel sturen, dat gaat niet lukken. De partijen zijn, zoals viel te verwachten, sterk verdeeld. Onze politiek redacteur Erik van der Walle daarover:

“Het debat was bedoeld om Rutte bagage mee te geven naar Brussel, zodat hij met een eensgezind Nederlands standpunt de EU-top in kan gaan. Dat gebeurt niet, want de partijen zijn verdeeld. Hij zal met een ‘praktisch midden’ tussen de twee uitersten in België aankomen. Niet overdreven positief over Europa, en niet overdreven negatief.”

Wat ook interessant is, zegt Van der Walle, is dat dit ook een lijsttrekkersdebat is geworden.

“Dit debat is niet los te zien van de verkiezingen. Dat bleek uit de grote belangstelling voor Roemer, die voortdurend geïnterrumpeerd werd. Hij leek niet helemaal op z’n gemak in die rol. Hij pleitte voor inzet van de ECB in plaats van het noodfonds, maar kon niet helemaal duidelijk maken waarom hij dat wilde.”

Rutte zal hoogstwaarschijnlijk vanavond nog naar Brussel afreizen.