Rebellen Mali bestrijden nu elkaar, zeker 20 doden na urenlang gevecht

Conservatieve islamitische strijders maken zich klaar voor nieuwe beschietingen vandaag op de Toeareg. Over en weer werden onder meer raketten afgevuurd. Foto AFP / Romaric Ollo Hien

Aan Al-Qaeda gelieerde strijders in de Noord-Malinese stad Gao hebben vandaag een aantal gebouwen ingenomen die voorheen in handen waren van de NMLA, de seculiere Toeareg-rebellen in Mali. Bij urenlange gevechten zijn minstens twintig doden gevallen, meldden inwoners van Gao.

De twee rebellengroeperingen staan al weken tegenover elkaar nadat ze in april nog samen vochten tegen het Malinese leger nadat het een coup pleegde op regering. Destijds zorgde de succesvolle samenwerking ervoor dat het noorden in handen kwam van de NMLA. Maar de meer conservatieve MUJAO wil dat de sharia wordt ingevoerd in de zelfverklaarde onafhankelijke staat Azawad die beide partijen eind mei gebroederlijk stichtten.

Een vuurgevecht tussen de twee rebellengroepen brak vanochtend uit en duurde ongeveer tot 14.00 uur, aldus AP. Toen het stof was opgetrokken hadden de strijders van de conservatief-islamitische beweging MUJAO alle gebouwen ingenomen die voorheen in handen waren van de NMLA. Hij zei dat hij ook de lichamen van vijf NMLA-strijders zag liggen bij het gebouw dat tot vandaag fungeerde als het hoofdkwartier van de Toearegs.

Een konvooi van de NMLA zou onderweg zijn naar Gao om de stad te heroveren. Een woordvoerder bagatelliseerde het offensief van de conservatieve islamisten en zei dat de ingenomen gebouwen van geen enkel strategisch belang waren. Volgens Reuters vrezen buurlanden dat de rebellie in Mali een broedplaats biedt voor jihadstrijders. De VN Veiligheidsraad heeft al toegezegd militaire interventie door die landen te zullen ondersteunen.

    • Jules Seegers