Ook Google bouwt zijn eigen tablet pc

Een jonge Google-fan poseert naast de Jelly Bean mascotte van de nieuwe Android-versie, die gisteren geplaatst werd op het Google hoofdkwartier. Een jonge Google-fan poseert naast de Jelly Bean mascotte van de nieuwe Android-versie, die gisteren geplaatst werd op het Google hoofdkwartier.

Ook Google bouwt zijn eigen tablet pc. Dat is althans de verwachting voor de jaarlijkse I/O conferentie die Google deze week in San Francisco houdt, samen met 5.500 ontwikkelaars. Het is de belangrijkste presentatie van de plannen van het internetbedrijf - hoewel ze niet altijd waargemaakt worden. Een paar weken geleden stond Apple-topman Tim Cook nog op hetzelfde podium, het Moscone Centre in San Francisco, om Apple-ontwikkelaars op het WWDC toe te spreken.

Het live verslag vanuit San Francisco zal hier woensdagavond te lezen zijn. Wat gaat Google vermoedelijk laten zien op I/O12?

Android Jelly Bean

Zeker is in ieder geval een nieuwe versie Android, Jelly Bean.  Zie de foto bovenaan: gisteren prijkte de nieuwe mascotte, een pot jelly beans - Amerikaanse snoepjes -  in de vorm van een Android-robot, al bij het Android-gebouw op het Google hoofdkantoor in Mountain View. Het zal eerder Android 4.1 dan 5.0 zijn: geen radicale vernieuwingen, hoewel het altijd spannende blijft welke smartphones en tablets de upgrade zullen ondersteunen.

Nexus 7 Tablet

Over tablets gesproken: hoogstwaarschijnlijk volgt er  een nieuwe tablet pc met het Google-merk. Microsoft kondigde vorige week al Surface aan, een tablet pc die onder de eigen merknaam geïntroducteerd wordt. Google is iets soortgelijks van plan met de Nexus tablet, een 7 inch apparaat dat naar verluidt 200 euro kost, ver onder de prijs van de marktleider, de Apple iPad. Het lijkt eerder een concurrent voor de Amazon Kindle Fire te worden, tot dusver de meest succesvolle Android-tablet.Volgens sommigen zou Google ook voor een Chrome OS tablet kunnen gaan maar dat lijkt qua app-ontwikkeling nog lastiger.
Google en Microsoft hebben dus iets gemeen: zowel de Surface Tablet  als de Nexus Tablet  moeten bewijzen dat deze softwarefabrikanten het voortouw willen nemen. Dat zou ontwikkelaars naar de beide platforms moeten trekken - die hebben hun prioriteiten nu nog grotendeels  op het iOS-platform gericht.

Dit zou de 7 inch Nexus 7 tablet van Google moeten zijn, volgens een uitgelekte folder via TheVerge.comDit zou de 7 inch Nexus 7 tablet van Google moeten zijn, volgens een uitgelekte folder via TheVerge.com

Verder:

Updates van sociaal netwerk Google+, Google Maps, nieuwe clouddiensten, verbeteringen aan Google TV (en een entree op de Nederlnadse markt in augustus, maar contentpartners zijn nog niet bekend). En misschien een mooie wildcard - om de beladen term one more thing niet te gebruiken.

En ook veel niet:

  • De hoop was ook gevestigd op nieuwe Android-gadgets in de huiskamer, maar dat is op lange baan geschoven.
  • Geen Motorola nieuws: ook al is de overname van de telefoonfabrikant goedgkeurd, het is te vroeg om tot een noemenswaardige samenwerking te komen.
  • Geen Larry Page op het podium. De topman van Google is geveld door stemproblemen. Zijn taak wordt waargenomen door de verantwoordelijke leiders van de productgroepen.

 

 

 

    • Marc Hijink