Nog 1 maand te gaan…

Nog 1 maand te gaan tot de opening van de Olympische Spelen in Londen. Of ze er in Londen beetje zin in hebben? Het begint langzaam te komen. Maar er wordt nog wel flink wat gemopperd over de komst van 10.490 atleten, 21.000 journalisten, 2.961 scheidsrechters en ander technisch personeel, 204 nationale olympische comités, 5.770

Nog 1 maand te gaan tot de opening van de Olympische Spelen in Londen. Of ze er in Londen beetje zin in hebben? Het begint langzaam te komen.

Maar er wordt nog wel flink wat gemopperd over de komst van 10.490 atleten, 21.000 journalisten, 2.961 scheidsrechters en ander technisch personeel, 204 nationale olympische comités, 5.770 begeleiders en miljoenen toeschouwers.

Het Olympisch Stadion, gezien vanaf Regent's Canal begin maartHet Olympisch Stadion, gezien vanaf Regent's Canal begin maart

Er wordt geklaagd over verwachte files en drukte in het openbaar vervoer, over de hoge beveiligingskosten, over een mogelijk gebrek aan klandizie in winkels, restaurants en theaters. Er wordt gewaarschuwd voor een tekort aan bloed, voor een griepepidemie, voor chaos op vliegveld Heathrow, voor aanslagen

En de bookmakers spelen er handig op in.

Het staat in schril contrast met de optimistische boodschap die het organiserend comité, Locog, brengt. „On time, on budget”, is de inmiddels gevleugelde uitspraak van politici en olympische functionarissen. Londen zette 9,3 miljard miljoen pond opzij, en het comité heeft naar eigen zeggen nog 472 miljoen pond over voor onvoorziene uitgaven.

De nieuwe stadions zijn af en overal werden zonder al te grote problemen proefwedstrijden gehouden. Rond het Olympisch Park heerst weliswaar nog steeds grote bedrijvigheid, maar de bouwwerkzaamheden zijn vooral cosmetisch. Zelfs de voetgangersbrug en de oefenbanen voor de atleten zijn klaar. Vrijwilligers worden getraind, rampenoefeningen zijn gehouden en het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft zijn laatste inspectie voltooid.

Maar je hoeft maar de beelden uit 2005 te zien, toen de stad de Spelen kreeg toegewezen, om te zien dat ook de gewone Londenaren enthousiast kunnen zijn over London 2012.