Minder antibiotica kwart veehouders

Een kwart van de veehouders in Nederland moet per direct het gebruik van antibiotica verminderen. Dat wil de Autoriteit Diergeneesmiddelen (SDa), zo meldde de NOS gisteren. De SDa stelt de richtlijnen vast voor verantwoord antibioticumgebruik. Veehouders gebruiken beduidend meer antibiotica dan boeren in andere sectoren. De SDa publiceerde gisteren een rapport over het antibioticagebruik in de Nederlandse veehouderij in 2011. In mei kondigde de SDa al aan dat dierenartsen die te veel antibiotica voorschrijven worden opgespoord. Nu zijn individuele bedrijven bekeken, zo meldde de NOS. In alle diersectoren varieert het gebruik van antibiotica per bedrijf sterk. Afhankelijk van de diersector gebruiken de grootgebruikers vier tot vijftien keer meer. Als veehouders die te veel antibiotica gebruiken niet meewerken, kan de SDa ervoor zorgen dat hun producten niet worden afgenomen. NRC