Kortkolom sport

Ajax krijgt miljoenen terug van transfers ’97

Amsterdam. Ajax hoeft minder belasting te betalen over de transfers van Shota Arveladze en Michael Laudrup uit 1997. De Amsterdamse voetbalclub heeft gisteren van het gerechtshof in Arnhem te horen gekregen dat geen 5,2 miljoen euro maar 2,1 miljoen naheffing hoeft te worden betaald. Ajax betaalde het totaal vorig jaar al en krijgt daarom 3,1 miljoen euro terug. Laudrup kwam in 1997 over van het Japanse Kobe, Arveladze van het Turkse Trabzonspor. (NRC)

Boonstra definitief niet op marathon in Londen

Rotterdam. Marathonloopster Miranda Boonstra doet definitief niet mee aan de Olympische Spelen. De 39-jarige atlete werd gisteren door de rechter in het ongelijk gesteld in een kort geding, dat ze tegen sportkoepel NOC*NSF had aangespannen. Boonstra bleef dit voorjaar in Rotterdam onder zware omstandigheden met een persoonlijk record van 2:27.32 uur slechts acht seconden boven de limiet. (Novum)

Ook turnster Masela naar rechter om Spelen

Rotterdam. Turnster Wyomi Masela stapt ook naar de rechter om deelname aan de Spelen af te dwingen. Maandag maakte de gymnastiekbond KNGU nog bekend dat Masela een olympische stage in Parijs voortijdig had afgebroken. De 18-jarige turnster legt zich niet neer bij een reserverol in Londen. Masela werd in januari door de bond aangewezen voor de Spelen. Concurrente Céline van Gerner vocht die beslissing met succes aan. (Novum)

Dopingzondaar Ricco vecht schorsing aan

Rome. De Italiaanse wielrenner Riccardo Ricco gaat zijn lange schorsing wegens herhaalde overtreding van het dopingreglement aanvechten bij het Hof van Arbitrage (CAS) in Lausanne. Het Italiaans olympisch comité (CONI) schorste de recidivist voor twaalf jaar. Ricco werd vorig jaar doodziek naar een Italiaans ziekenhuis gebracht. Hij gaf naderhand toe zichzelf een bloedtransfusie te hebben toegediend. Ricco was in 2009 al voor twintig maanden geschorst wegen dopegebruik. (NRC)

Lampre met Petacchi en Scarponi naar Tour

Rotterdam. Alessandro Petacchi en Michele Scarponi zijn de twee belangrijkste renners voor Lampre in de komende Tour. De twee Italianen zijn gisteren als kopmannen aangewezen. Sprinter Petacchi krijgt met de Sloveen Grega Bole en de Duitser Danilo Hondo twee snelle helpers mee. De Australiër Matthew Lloyd en de Italiaan Simone Stortoni zijn de helpers van klimmer Scarponi. Verder gaan de Italianen Marco Marzano en Davide Vigano en de Franse Oekraïner Joeri Krivtsov mee. (NRC)

Vleugelspits Berghuis van FC Twente naar AZ

Alkmaar. Steven Berghuis heeft een contract voor vijf jaar getekend bij AZ. De 20-jarige buitenspeler komt van FC Twente. De jeugdinternational werd de tweede helft van afgelopen seizoen verhuurd aan VVV. In Alkmaar moet hij de naar Aston Villa vertrokken Australiër Brett Holman vervangen. (Novum)

UCI zet tweede Chinese fietskoers op kalender

Lausanne. De internationale wielrenunie UCI heeft de Ronde van Hangzhou voor de komende vier jaar op de kalender van de Worldtour geplaatst. Het is de tweede grote ronde in China, na de Ronde van Peking. Hangzhou is een miljoenenstad ten zuidwesten van Shanghai. (Novum)