Kortkolom buitenland

Hof Egypte: leger mag geen burgers oppakken

Kairo. Een Egyptische rechtbank heeft een regeringsbesluit vernietigd om het leger ruime bevoegdheid te geven burgers te arresteren. Daarmee werd feitelijk de noodtoestand hersteld, die juist vorige maand was opgeheven. Het besluit van het ministerie van Justitie ging vooraf aan de bekendmaking dat Moslimbroeder Mohammed Morsi als president was gekozen en volgde op de ontbinding van het door de Moslimbroederschap gedomineerde parlement. . (Reuters)

EU geeft groen licht aan Montenegro

Brussel. De EU zal toetredingsonderhandelingen beginnen met Montenegro. Dat hebben de EU-ministers van Europese Zaken gisteren besloten. Het zal waarschijnlijk jaren duren voordat Montenegro voldoet aan alle voorwaarden voor lidmaatschap. Belangrijke aandachtspunten zijn corruptie, de onafhankelijkheid van de rechters, en de aanpak van de georganiseerde misdaad. Van de voormalige lidstaten van Joegoslavië is Slovenië al EU-lid. Kroatië treedt juli volgend jaar toe. (Reuters)

Roemeense ex-premier alsnog naar gevangenis

Boekarest. Ex-premier Adrian Nastase van Roemenië is alsnog overgebracht naar de gevangenis om een straf van twee jaar wegens corruptie uit te zitten. Toen de politie hem vorige week kwam halen, schoot hij zichzelf in de nek. Artsen en politieagenten omschreven dat als een zelfmoordpoging, maar vermoed wordt dat die verklaringen bedoeld waren om de 62-jarige Nastase uit de cel te houden. Hij bleek slechts licht gewond. (Reuters)

Top staatsoliebedrijf van Nigeria ontslagen

Abuja. De Nigeriaanse president Goodluck Jonathan heeft gisteren de directeur en enkele hoge functionarissen van het staatsoliebedrijf NNPC ontslagen. Volgens Jonathan moet deze stap de transparantie bevorderen. De NNPC is vaak van corruptie beschuldigd. Uit een recent parlementair rapport bleek dat de afgelopen jaar 5,2 miljard euro aan brandstofsubsidie is gestolen. NNPC was de hoofdschuldige. (AFP)

Geen vervolging moord op journalist Oekraïne

Kiev. Het Hof van Beroep in Oekraïne heeft een streep gezet onder vervolging van oud-president Koetsjma voor zijn vermeende betrokkenheid bij de moord op journalist Gongadze in 2000. Het Hof verwierp gisteren het beroep van het OM in de zaak. Met de afwijzing rest alleen nog een gang naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens, als de weduwe van Gongadze dat wil. (AP)

Weer boot gekapseisd bij Christmas Island

Sydney. Opnieuw is een boot met asielzoekers die op weg waren naar het Australische Christmas Island gekapseisd. Het is nog niet duidelijk of er mensen zijn verdronken. Te hulp geschoten schepen wisten 123 mensen te redden. Vorige week sloeg ook al een boot met zo’n 200 opvarenden om, van wie zo’n 110 mensen werden gered. (BBC)

Argentijnse bisschop weg wegens affaire

Vaticaanstad. Het Vaticaan heeft de Argentijnse bisschop Fernando Maria Bargallo (57) uit zijn ambt gezet. Hij was gefotografeerd in Mexico, in zee met een vrouw in zijn armen. Eerst had hij gezegd dat het om een kennis ging die hij al sinds zijn jeugd kende. Later gaf hij toe dat het om een amoureuze relatie ging. Bargallo was bisschop van Merlo-Moreno. . (AFP)