Kortkolom binnenland

Opstelten onderzoekt storing 112 na dode

Rotterdam. Minister Opstelten (Veiligheid en Justitie, VVD) noemt het „buitengewoon betreurenswaardig” dat er vorige week, tijdens een storing van het alarmnummer 112, een man is overleden. 164 bellers kregen in de nacht van woensdag 20 op donderdag 21 juni geen contact met de centrale. Bij het sterfgeval werd contact gezocht met de centrale, wat mislukte. De melding kwam vier minuten na de eerste poging tot bellen alsnog binnen bij de alarmcentrale, heeft het ministerie van Veiligheid en Justitie laten weten. De ambulance was negen minuten na die melding ter plaatse. Opstelten heeft in de Tweede Kamer gezegd dat hij onderzoek laat doen naar de storing, die plaatsvond tijdens werkzaamheden. Hij zei dat 112 „in een situatie waarin elke seconde telt, bereikbaar moet zijn”. (NRC)

Gevangenen in Tilburg onderling slaags

Rotterdam. In de gevangenis van Tilburg komt het geregeld voor dat gedetineerden met elkaar slaags raken. Dat komt doordat de gevangenen, allen uit België, slaapzalen moeten delen met telkens acht mannen, met een sterk uiteenlopende achtergrond. Dat staat in een rapport van het Europees Comité voor de Preventie van Foltering (CPT), een instelling van de Raad van Europa. Het Comité, dat rept van „een serieus probleem”, vindt dat de Tilburgse inrichting absolute prioriteit moet geven aan vermindering van het aantal bedden per zaal. België huurt de voormalige kazerne omdat het land een tekort aan cellen heeft. De Belgen zijn verantwoordelijk voor het regime in de strafinrichting. (NRC)

Staat in cassatie tegen uitspraak Srebrenica

Den Haag. De Nederlandse Staat gaat in cassatie tegen het oordeel dat het gerechtshof in Den Haag vorig jaar velde in de Srebrenica-zaak. Het hof deed gisteren zijn einduitspraak. De Staat vindt dat niet hij, maar de Verenigde Naties aansprakelijk zijn voor de dood van drie moslimmannen in Srebrenica in 1995. Dat heeft het ministerie van Defensie gisteren laten weten. De zaak was aangespannen door de tolk Hasan Nuhanovic, die familie verloor, en nabestaanden van Rizo Mustafic, die als elektricien voor de Nederlanders werkte. De drie mannen werden van het terrein van de Nederlandse vredesmacht Dutchbat gestuurd, waarna ze in handen van de Serviërs vielen. Volgens het hof wist Dutchbat welk risico ze liepen. Volgens het Rijk zijn de Verenigde Naties verantwoordelijk, omdat de Dutchbatters in Bosnië onder VN-mandaat vielen. (Novum)

CDA wil ook verbod kruisje bij agent

Den Haag. Al het uiterlijk vertoon van religie moet voor rechters en agenten worden verboden. Naast tulbanden, keppeltjes of hoofddoeken mogen ze ook geen kruisje meer om de hals dragen, vindt het CDA. Het partijbestuur wil dit voorstel opnemen in het verkiezingsprogramma, bevestigde een woordvoerder vandaag. Het verbod is volgens het CDA een manier om de neutraliteit te waarborgen. (Novum)

Waterschapsbesturen blijven twee jaar langer

Den Haag. De besturen van de waterschappen blijven twee jaar langer aan. Dat heeft staatssecretaris Atsma (Infrastructuur en Milieu, CDA) gisteren aan de Tweede Kamer gemeld. De waterschapsbesturen hoeven nu pas in januari 2015 opnieuw te worden verkozen. Met de val van het kabinet is er te weinig tijd om nog verkiezingen te houden voor de behandeling van de nieuwe Waterschapswet. In dat voorstel staat dat de besturen niet meer rechtstreeks door burgers, maar door gemeenteraadsleden worden gekozen. (Novum)