Kandidaten zijn nu vooral fondsenwervers

Het gevecht gaat door. De Obama-campagne blijft hameren op het zakelijke verleden van Romney. En Romney lijkt te wachten op een mogelijke afwijzing door het Hooggerechtshof van Obama’s zorgstelsel (uitspraak van het Hof is waarschijnlijk donderdagmiddag, 16:00 Nederlandse tijd). Het echte gevecht in deze fase van de campagne gaat om geld, en daar hebben ze

Het gevecht gaat door. De Obama-campagne blijft hameren op het zakelijke verleden van Romney. En Romney lijkt te wachten op een mogelijke afwijzing door het Hooggerechtshof van Obama’s zorgstelsel (uitspraak van het Hof is waarschijnlijk donderdagmiddag, 16:00 Nederlandse tijd).

Het echte gevecht in deze fase van de campagne gaat om geld, en daar hebben ze het nu vooral druk mee. Het was tekenend dat Obama zijn kritiek op Romney liet uitspreken door running mate Joe Biden. Politicus zijn in Amerika betekent vooral geld ophalen, elke dag weer. Voor een presidentskandidaat geldt dat nog veel meer. Obama geeft etentjes, vaak met beroemdheden, en verlokt zijn aanhang tot het storten van minimaal drie dollar.

Talloze kleine donaties maakten Obama in 2008 groot. Toen Obama het opnam tegen John McCain, haalde hij nog twee keer zo veel op als zijn tegenstander. De manier waarop de president dit vraagt, doet vermoeden dat de geldmachine dit keer niet alleen bij de Democraten goed werkt. Deze keer, waarschuwt hij in een e-mail, zou Romney hem wel eens kunnen verslaan.

I will be the first president in modern history to be outspent in his re-election campaign, if things continue as they have so far.
The Romney campaign raises more than we do, and the math isn’t hard to understand: Through the primaries, we raised almost three-quarters of our money from donors giving less than $1,000, while Mitt Romney’s campaign raised more than three-quarters of its money from individuals giving $1,000 or more.
We can be outspent and still win — but we can’t be outspent 10 to 1 and still win.

Niet dat Obama het slecht doet. Romney doet het alleen buitengewoon goed, veel beter dan de Democraten verwacht hadden. Romney moet het vooral hebben van rijke geldschieters, die een (gelimiteerd) bedrag in zijn campagnekas storten, of met grote bedragen de aan hem gelieerde super-PAC steunen.

Grote geldschieters kregen van Romney een driedaags reisje naar Utah aangeboden. Maar daar zal het de prominentste donor, Sheldon Adelson, niet om te doen zijn. De miljardair Adelson, casinomagnaat uit Las Vegas, is het konijn uit de hoge hoed voor de Romney-campagne. Hij strooit met campagnebijdrages alsof hij geld te veel heeft. Besteedde hij zijn geld tijdens de voorverkiezingen nog aan het zwartmaken van Romney, nu moet zijn geld de kandidaat juist aan de verkiezingszege helpen. Niet dat Adelson een irrationele man is. Over de motieven van Adelson schreef The New York Times dit  hoofdredactioneel commentaar. Zakelijke en pro-Israël-belangen zorgen ervoor dat Adelson blijft doneren, aldus de krant.

Romney hoopt 800 miljoen dollar binnen te halen. Als Adelson echt gul wordt, is dat haalbaar.

    • Guus Valk