Hof staat verschijnen van slot van Reve-biografie toe

Volgens Reves weduwnaar wordt een beeld geschetst waarin het samenleven van de mannen geheel draaide om „erotiek, drank en geld”.

Amsterdam. Het derde deel van de Reve-biografie van Nop Maas mag toch verschijnen. Dat heeft het Amsterdamse gerechtshof gisteren in hoger beroep bepaald. Vorig jaar eiste Reves weduwnaar Joop Schafthuizen een verbod op De late jaren (1975-2006) omdat er ongepubliceerde citaten van Reve in stonden waarvan hij het auteursrecht bezit.

De rechtbank stelde Schafthuizen toen in het gelijk, ondanks het verweer van uitgeverij Van Oorschot en biograaf Maas dat Schafthuizen die toestemming al jaren eerder had gegeven. Het hof volgt de redenering van de biograaf en de uitgever wel. Zij hebben zich steeds aan de voorwaarden van Schafthuizen gehouden. Die behelsden vooral het niet opnemen van financiële gegevens en citaten die kwetsend konden zijn voor derden.

In een telefonische reactie toont Schafthuizen zich verbaasd: „Ik vind het wel gek. Als je in het kort geding voor 99,8 procent in het gelijk wordt gesteld, is het raar als het in het hoger beroep volledig omgedraaid is.” Hij wil eerst het vonnis bestuderen en overleggen met zijn advocaat. „Pas dan kan ik beslissen of ik het lust of niet lust. Wat dan vervolgstappen kunnen zijn, weet ik niet.”

De uitgeverij laat weten „gematigd blij” te zijn. „Uiteraard wil een uitgever liever niet op deze manier een boek uitbrengen.” Het slot van de biografie moet deze herfst verschijnen. NRC