Het zeepaardje, de enige aaibare vis

Het zeepaardje is de enige vis die je hand vasthoudt als je hem de kans geeft. Daarvoor moet je ‘m wel een beetje kietelen. En we zien het bewijs: Dr. Amanda Vincent onder water in duikpak, met twee zeepaardjes die hun staart om haar hand hebben gekruld. Vincent vertelt lyrisch over de paringsdans van zeepaardjes.

Het zeepaardje is de enige vis die je hand vasthoudt als je hem de kans geeft. Daarvoor moet je ‘m wel een beetje kietelen. En we zien het bewijs: Dr. Amanda Vincent onder water in duikpak, met twee zeepaardjes die hun staart om haar hand hebben gekruld.

Vincent vertelt lyrisch over de paringsdans van zeepaardjes. Ze vergeet opmerkelijk genoeg te vermelden dat, als het eenmaal tot copuleren komt, de koppen van het mannetje en het vrouwtje samen een duidelijke hartvorm aannemen. Bij zeepaardjes wordt het mannetje zwanger. Een van de mooiste opnamen is van het aquarium The Deep in Hull dat het bewuste filmpje twee jaar geleden op Vaderdag online zette. Hier zien we een mannetje in een soort ejaculatie grote golven jongen wegspuiten. Meer dan duizend stuks op schaal verkleinde minizeepaardjes, zo mogelijk nog meer vertederend dan de ouders.

Meer over Amanda Vincents werk aan zeepaardjes, de milieu- en politieke aspecten, in dit begeleidende artikel.


    • Herbert Blankesteijn