Het nieuwe sporten: fitnesscentra voor de hersenen

'Breinsporters' tijdens een onderdeel van hun workout in Helsinki. Foto Screenshot Reuters

Er bestaan volgens persbureau Reuters serieuze plannen om er binnenkort ook één te openen in Amsterdam: een fitnesscentrum voor de hersenen. In het Finse Helsinki opende zo’n sportschool nieuwe stijl onlangs al zijn deuren. Want ook de hersenen moeten fit blijven uiteraard.

Er zijn veel gelijkenissen met een normaal fitnesscentrum. Zo krijgt de ‘breinsporter’ ook in een hersenenfitnesscentrum een samengestelde workout van verschillende oefeningen voorgeschoteld. En ‘de sporters’ verplaatsten zich van apparaat naar apparaat. Maar het voornaamste wat zij tijdens hun training doen, is stil liggen en puzzeltjes maken - dat is toch wel een aanzienlijk verschil.

Volgens de oprichters van het hersenenfitnesscentrum in Helsinki heeft multitaksen ertoe geleid dat ons brein snel overbelast raakt. Dat maakt mensen afwezig en vergeetachtig. Het is daarom goed de hersenen af en toe een beetje te trainen.

Dat kan door op gezette tijden geheugentrainingen en andere cognitieve oefeningen te doen. De fitnesscentra voor de hersenen bieden een combinatie van allerlei verschillende oefeningen op dit gebied, waarbij zij gebruik maken van onder meer geur, muziek en licht. Het versterkt het geheugen en de creativiteit van de ‘breinsporter’.

De oprichters hopen vooral bedrijven te kunnen verleiden die op zoek zijn naar beter presterende werknemers. Maar ook individuen die de kracht van hun hersenen willen versterken, of die simpelweg last hebben van stress, kunnen hun lol op in de nieuwe sportschool voor een snelle workout tussen de oren.

    • Niels Posthumus