Het Gouden Weetje

Wist u dat de Europese Federatie van Sportcommentatoren de prijzen voor de beste weetjes van het EK heeft toegekend? Er was een Zilveren Weetje voor het verhaal dat de Poolse spelverdeler Jakub Blaszczykowski als kind zag hoe zijn moeder werd doodgestoken door zijn vader. En voor: ‘De Franse coach Blanc zette zijn spelers na de wedstrijd tegen Zweden onder de koude douche.’ En voor: ‘Wesley Sneijder heeft thuis duizenden oude kauwgomtattooplakplaatjes’ (onbevestigd).

Het Gouden Weetje horen we vanavond bij een tegenvallende wedstrijd zeker drie keer. ‘Er zijn nog tien spelers van Real Madrid op het toernooi actief.’ El País (uit Madrid) wijdde een artikel aan deze triomf: ‘Het EK van Madrid.’ Maar Spanjaarden houden niet zo van Madrid; 157 boze reacties op de site. Dat ze niet moeten denken dat iemand op ze wil lijken, iedereen wil immers spelen als Barcelona. En één Cristiano Ronaldo-mop. Wat ontbrak in de discussie was het Bronzen Weetje: Portugal verloor nog nooit een strafschoppenserie.

    • Arjen Fortuin