Het Concertgebouw gaat voor een miljoenenpubliek

Concertgebouwdirecteur Simon Reinink had het in 2010 al over „een Digitaal Concertgebouw” om concerten live via internet uit te zenden, toegankelijk voor een veel breder publiek. Na negen maanden testen gaat het dan gebeuren: morgen gaat het Concertgebouw live op internet met het slotconcert van het Holland Festival: het Simón Bolívar Orchestra speelt onder leiding van booming dirigent Gustavo Dudamel.

De BankGiro Loterij schonk het Concertgebouw een miljoen euro voor de infrastructuur en het gratis vertonen van 50 concerten in jubileumjaar 2013. Reinink wil zoveel mogelijk hoogtepunten uit de programmering live tonen, maar stuit al op juridische haken en ogen. Eén zanger die toestemming weigert en het gaat niet door.

De cruciale machinekamer in het 125 jaar oude Concertgebouw waar de techniek huist om het allemaal mogelijk te maken, is niet meer dan een raamloos zolderkamertje van 15 vierkante meter. Twee operators zullen hier morgen met een joystick en vijftig tiptoetsjes acht camera’s in de Grote Zaal op afstand aansturen. Links van hen: de regisseur. Daarachter: de shader die de belichting regelt. Slechts vier mensen zijn nodig voor de HD-videoregistratie van de concerten die nodig is voor uitzending op internet.

Dit jaar worden nog zo’n zes concerten op concertgebouw.nl/live getoond, volgend jaar nog eens vijftig – voorlopig gratis. Daarna moet er mogelijk betaald worden, zij het beperkt. „We willen music naar de millions brengen, niet omgekeerd”, zegt Pieter van Diepen, programmamanager Digital Concertgebouw. Dat past in het streven van Reinink om het Concertgebouw een „tempel zonder drempel” te laten zijn.

    • Mischa Spel