Gustave Flaubert: ‘Schrijven is een hondenbestaan’

Gustave Flaubert

Gustave Flaubert was niet bijster gecharmeerd van het schrijversbestaan maar hij kon niet anders, heeft hij zelf eens gezegd. Don DeLillo ziet schrijven als de ultieme uiting van persoonlijke vrijheid. Flavorwire zet de visies van 15 auteurs op het schrijversschap onder elkaar.

Volgens de blog moet de Flaubert eens gezegd hebben:

,,schrijven is een hondenbestaan, maar het is het enige dat de moeite waard is.”

De Amerikaanse schrijfster Joan Didion vat haar ‘drive’ als volgt samen:

,,ik schrijf volledig om erachter te komen wat ik denk, waar ik naar kijk, wat ik zie en wat het betekent.”

Lord ByronLord Byron

DeLillo noemt schrijven zoals gezegd een ‘persoonlijke vrijheid’:

,,het bevrijdt ons van de massa identiteit die om ons hen wordt gecreeerd. Uiteindelij schrijven schrijvers niet om de vogelvrije persoon van een subcultuur te worden, maar vooral om zichzelf te redden, om als individu te blijven bestaan.”

Tot slot, moet Lord Byron over het schrijven ooit gezegd hebben:

,,Als ik niet schrijf om mijn hoofd leeg te maken, word ik gek.”

 

 

 

    • Een onzer medewerkers