Griekse stickers tegen MK

Sinds een paar dagen plakt de Griekse grenspolitie stickers op de nummerplaten van nieuwe auto’s uit Macedonië. Het is een nieuwe episode in een oud conflict. De officiële naam van het land is „Voormalig Joegoslavische Republiek Macedonië”, afgekort als FYROM, naar de Engelse woorden. Maar sinds februari gebruiken de autoriteiten in Skopje de afkorting MK op de kentekenplaten van auto’s – volgens hen om deze in overeenstemming te brengen met Europese normen. De Grieken zien dit als een provocatie. Ze wijzen erop dat hun noordelijke provincie ook Macedonië heet en willen geen verwarring – en zeker geen claim van het land Macedonië op de Griekse provincie met die naam. Dit geschil vertraagt de toetreding van het land Macedonië tot de Europese Unie. Skopje ziet de stickers op zijn beurt als een provocatie. In het Engels en het Grieks staat op de stickers dat de nummerplaat erkend is als komend van FYROM. De nieuwe Griekse premier Samaras is in de jaren negentig populair geworden met zijn onverzoenlijke opstelling in dit dispuut.