Google Nexus 7 tablet pc bedreigt het Android-model

De Nexus familie: smartphone, tablet pc en bolvormige mediaspeler voor de tv

Google breidt zijn imperium uit. Het internetbedrijf gaat goedkopere eigen gadgets bouwen, en voegt zoveel extra software en diensten toe dat andere fabrikanten van Android-apparaten  het moeilijk krijgen.

De strijd voor tablet pc’s barst opnieuw los nu ook Google een tablet onder eigen naam introduceert. Het internetbedrijf kondigde woensdag in San Francisco de Nexus 7 aan. De  Nexus werkt op een nieuwe versie van Googles besturingssysteem Android en kost 199 dollar, ongeveer de helft van een iPad. Een goedkope, kleine tablet met gebruiksvriendelijke online winkel is, zo bleek uit het succes van Amazons Kindle Fire, tot nu toe de enige manier om een plekje te veroveren naast de iPad. Andere Android-tablets slaan maar mondjesmaat aan wegens gebrek aan geschikte software en te hoge prijzen.

Controle over de hardware, net als Apple

Vorige week maakte Microsoft ook bekend dat het zijn eigen Windows tablet pc gaat bouwen, de Surface. Dat is geen toeval. Zowel Google als Microsoft, softwareontwikkelaars, trekken controle over de hardware naar zich toe om de consument te winnen met een voorbeeld-gadget. Dit ‘verticale model’ is de manier waarop Apple erin slaagt gelikte producten uit te brengen en bijvoorbeeld ruim 67 miljoen iPads te verkopen  - na twee jaar is dat nog ruimschoots de marktleider.

Google en Microsoft laten hardware normaliter over aan fabrikanten als Samsung, Asus, HTC, Dell of HP. Maar die samenwerking schiet te kort in een wereld waarin elk apparaat naadloos moet samenwerken met andere gadgets en online winkels voor muziek,  video, tijdschriften en boeken. En nu Google en Microsoft hun eigen elektronica (laten) bouwen, komen de oude verdienmodellen van de computerindustrie onder druk te staan.

Hardwarefabrikanten die Android gebruiken - van het open source besturingssysteem worden per dag  maar liefst 1 miljoen apparaten geactiveerd - willen ook graag eigen diensten aan het besturingssysteem toevoegen en daarmee geld verdienen. Maar Google stopt Android vol met software en diensten. Voor producten van andere Android-ontwikkelaars was tijdens de presentatie amper aandacht.

Google Play voorop

De Nexus is in de eerste plaats een gadget om digitale media op te consumeren en reserveert een prominente plek voor  online winkel Google Play (behalve apps en muziek nu ook met boeken, tijdschriften, tv-shows en video). Je krijgt bij de Nexus 7  een digitale kadobon van 25 dollar, films, boeken en een stapel online tijdschriften. Google kan zich die gulheid permitteren omdat het, net als Amazon, genoegen neemt verlies op hardware. Google verdient zijn geld immers met online advertenties, Amazon met de webwinkel.

Maar hoe verder Google zijn eigen versie van iTunes uitbreidt en de hardwareprijzen drukt, des te minder aantrekkelijk wordt Android voor telefoon- en tabletfabrikanten. Gartner-analist Carolina Milanesi stelt: “Het is duidelijk dat Google gebruikers meer in het eigen ecosysteem wil houden. Maar wat blijft er dan nog over voor hardwaremakers nu de marges op hardware dalen?”

Google heeft geen serieuze plannen om massaal Nexussen te verkopen, maar nu zit er voor Samsung en Asus niets anders op dan ook onder  de 200 dollar te dalen, aldus Milanesi. Met zulke krappe budgetten is het nog moeilijker om met een premium apparaat op de proppen te komen dat zich kan meten met de iPad. Apple heeft miljarden dollars in kas en investeert tot ver in de productieketen, zelfs in de grondstoffen voor zijn elektronica.

Android-fabrikanten kijken ook met argusogen naar telefoonfabrikant Motorola, die net door Google is overgenomen. Google kan Motorola niet al te veel voorsprong geven met Android ; dat zou de rest van de Android-gemeenschap afstoten. Die uitdijende vloot aan mobiele gadgets is nodig om advertentieinkomsten te blijven genereren, via de zoekmachine, Youtube of  Google kaarten.

Overigens: Google Play is tot nu toe voornamelijk een Amerikaanse gelegenheid: de rechten voor film- en muziekdistributie zijn bijvoorbeeld in Nederland nog niet geregeld.  Dat zal niet lang duren omdat Amazon ook zijn zinnen gezet heeft op de Europese markt.

Siri voor Android 4.1

De Google huiskamer, met een Nexus 7 tablet en een Nexus Q mediastreamerDe Google huiskamer, met een Nexus 7 tablet en een Nexus Q mediastreamer

En wat krijgt de consument straks in handen? De Nexus, gebouwd door Asus, is dankzij zijn formaat geen rechtstreekse concurrent voor de 10 inch iPad. Maar het is wel de eerste Android tablet die werkt met de nieuwe versie van Android (Jelly Bean, want Google vernoemt alle versies naar zoetigheden). Android  4.1 heeft weer een paar slimme toevoegingen gekregen. Bijvoorbeeld de spraakherkenning: de zoekmachine begrijpt welke vraag je stelt (“Wie is de premier van Japan?”) en geeft vervolgens een gesproken antwoord. Het lijkt op het Siri-systeem dat Apple in zijn nieuwe iPhones gebruikt. Ook het notificatiecentrum (meldingen van applicaties op het beginscherm) is ingrijpend verbeterd.

Specificaties Nexus 7:
Android 4.1 Jelly Bean
Quadcore Nvidia Tegra 3 processor, 1 GB werkgeheugen, 8 of 16 GB opslagruimte
7 inch scherm van 1280×800 pixels
NFC, bluetooth en wifi
Accu: 9 uur video kijken
Gewicht: 340 gram
Gebouwd door Asus, vanaf juli alleen online te koop in de VS via Google.com/nexus

Indrukwekkend was de demonstratie van Google Now, een variant van Google Maps die je telefoon voorziet van ‘live’ informatie op basis van de plek waar je bent.  Zulke locatiediensten zijn in de ogen van Google de toekomst van de smartphone. Zo wordt je gewaarschuwd als je vliegtuig vertraagd is, krijg je een seintje dat je op moet schieten om de bus te halen, of wat het beste gerecht is de menukaart van het restaurant in de buurt.  Je krijgt zelf automatisch te horen als je favoriete club gescoord heeft. “En welke club dat is weten we op basis van je zoekresultaten” zegt product manager Hugo Barra – welkom in de wereld die Google heet.

Google wil met digitale kaarten en locatiediensten de lat nog hoger leggen dan Apple. Dat maakte twee weken geleden bekend dat het gaat stoppen met Google Maps en zelf locatiediensten gaat ontwikkelen op basis van een digitale kaart van het Nederlandse TomTom. Maar dat wordt nog een uitdaging zolang Google zijn kaarten blijft uitbreiden met  interactieve lagen, gekoppeld aan snelle zoektechnologie en uitpuilende databases met je eigen voorkeuren en lokale informatie.

 

Streamen met een bolletje 

De Nexus Q, Googles 'sociale' variant op de Apple TVDe Nexus Q, Googles 'sociale' variant op de Apple TV

Er is nog een manier waarop Google de strijd aangaat met Apple: de huiskamer moet ook vergoogled worden. Google TV, dat vanaf augustus ook in Nederland verkocht zal worden, is nog geen groot succes gebleken. Misschien dat de NexusQ daar beter in slaagt. Dat is een draadloze mediaserver in de vorm van een bowlingbal, de Nexus Q. De Q is te vergelijken met tv-kastjes als de Apple TV, maar dan met een ingebouwde versterker. En met ‘sociaal streamen’ vrienden met een Android-telefoon kunnen hun video’s en muziek ook doorsturen naar de Q. De prijs - 300 dollar - is echter aan de stevige kant. Dat heeft een reden: de Q wordt volledig in de VS gemaakt, en niet in een land met goedkope arbeidskrachten. Een kleine sneer naar Apple’s Foxconn-schandaal.

Google+ wordt groot

Google werd weliswaar groot als zoekmachine maar is allang geen internetbedrijf meer. Het Amerikaanse bedrijf voert een strijd op vele fronten: smartphones en tablet pc’s (concurrent van Apple), browsers en kantoorsoftware (concurrent van Microsoft),  muziek- en videowinkels (concurrent van Apple en Amazon), online advertenties (concurrent van Facebook).

Google introduceerde een jaar geleden zijn eigen sociale netwerk Google+ dat alle Google-diensten en Android-apparaten met elkaar moet verenigen. Hoewel er twijfels zijn of Google+ zo intensief gebruikt wordt als Facebook (bijna een miljard gebruikers), presenteert Google toch indrukwekkende cijfers: 250 miljoen gebruikers waarvan 150 ‘actief’ en 50 procent logt dagelijks in bij Google+. Meer dan de helft van het verkeer komt van mobiele telefoons. Dat is niet zo vreemd als je bedenkt dat er tot nu toe ruim 400 miljoen Android apparaten verkocht zijn – iets meer dan de 365 miljoen iOS apparaten waar Apple mee schermt.

Wonderbril van 1.500 dollar

Google-baas Larry Page, die op de jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie in San Francisco verstek moest laten gaan wegens stemproblemen, heeft in afgelopen jaar een groot aantal projecten geschrapt die niets opleverden, maar tegelijkertijd ook fors geïnvesteerd in extra personeel. Een project dat wel overleefde is Google Glass, de futuristische computerbril die als camera en beeldscherm kan dienen. Vooralsnog lost deze wonderbril alleen problemen op die de meeste mensen nooit zullen hebben. Maar spectaculair is het wel.

Sergey Brin, mede-oprichter van Google, had een stunt geregeld met parachutisten die boven het Moscone Center in San Francisco uit de lucht kwamen vallen. Via Google Glass en het Google+ netwerk was hun vrije val live op het podium te volgen. Tot nu toe leken Sergey’s brillen toekomstmuziek, maar de eerste testexemplaren zijn dit jaar voor 1.500 dollar te koop.

Hier de Glass-stunt:

 

    • Marc Hijink