Einde aan tijdperk Bert van Marwijk - bondscoach stopt per direct

Bert van Marwijk in zijn laatste dagen als bondscoach tijdens een persconferentie in het stadion in Charkov op Euro 2012. Foto AFP / Anne-Christine Poujoulat

Na vier jaar is er een einde gekomen aan het bondscoachschap van Bert van Marwijk. De oefenmeester en de KNVB zijn overeengekomen dat langer aanblijven als trainer van Oranje na het desastreus en rumoerig verlopen EK geen zin meer heeft. “Ik heb hevig getwijfeld, maar toch besloten om deze stap te moeten nemen”, aldus Van Marwijk.

Van Marwijk verlengde niet lang voor het Europees kampioenschap nog zijn contract met de bond tot en met het EK van 2016. Op verzoek van de voormalig trainer van onder meer Feyenoord en Borussia Dortmund is dat dienstverband per direct ontbonden.

“Bert van Marwijk voerde na terugkeer in Nederland twee evaluatiegesprekken met de KNVB over de gang van zaken rondom het EK. Deze gesprekken verliepen volgens beide partijen in een ‘open, eerlijke en constructieve’ sfeer. Woensdag diende Van Marwijk zijn ontslag in bij de delegatie van de voetbalbond, die werd geleid door directeur betaald voetbal Bert van Oostveen.” - persverklaring KNVB.

Sportredacteur Koen Greven van NRC die nog steeds ter plaatse het EK volgt en Willem Vissers van de Volkskrant:

Twitter avatar KoenGreven Koen Greven Van Marwijk weg. Dat kon ook niet anders.
Twitter avatar vkwillemvissers Willem Vissers Nou, dat is niet bepaald een verrassing, dat Van Marwijk stopt.

KNVB: spijtig, maar we moeten realistisch zijn

Van Marwijk kreeg veel kritiek na het EK in Polen en Oekraïne, waar Nederland zonder een punt te pakken in de groepsfase werd uitgeschakeld. Na een veelbesproken selectieprocedure was gedonder met onder meer Klaas-Jan Huntelaar, Rafael van der Vaart, Robin van Persie en Arjen Robben. Bert van Oostveen, die in de uren na de uitschakeling zei dat Van Marwijk wel enig krediet verdiende, roemt de prestaties van de coach:

“Hij heeft uitzonderlijk goed gepresteerd met een finaleplaats op het WK en een eerste plaats op de FIFA-ranking. Natuurlijk is het spijtig om vroegtijdig afscheid van elkaar te nemen, maar we moeten realistisch zijn.”

Liefst 52 wedstrijden stond Van Marwijk aan de zijlijn bij wedstrijden van Oranje. Hij sloot er 34 met winst af. Tien keer speelde zijn ploeg gelijk en acht keer was er verlies, waarvan het merendeel pas in de afgelopen maanden. Hoogtepunt was uiteraard de tweede plek op het WK in 2010.

Na Bob Glendenning, de langstzittende bondscoach, Rinus Michels en Dick Advocaat heeft Van Marwijk de meeste interlands gecoacht. Alleen Glendenning en Marco van Basten wonnen meer wedstrijden.

Reacties van spelers en collega’s

Via Twitter laat Oranjespeler Gregory van der Wiel van zich horen over het opstappen van de bondscoach:

Twitter avatar Kevin_strootman Kevin Strootman Jammer dat de bondscoach stopt.. Toch blij dat ik onder van Marwijk de kans kreeg om uit te komen voor mijn land.. #Oranje
Twitter avatar Gvanderwiel Gregory van der Wiel Jammer om te horen dat v. Marwijk is gestopt als bondscoach, heb hele mooie en goede jaren met hem beleefd..

Frank de Boer, tot en met het WK in 2010 assistent onder Van Marwijk:

Twitter avatar FrankRonald1970 Frank&Ronald de Boer Jammer voor het NedXI dat Bert stopt. Top tijd met hem gehad. Veel geleerd van hem. Je kan trots zijn op je zelf. F.
Twitter avatar FrankRonald1970 Frank&Ronald de Boer Top tijd gehad samen. http://t.co/Ul1DELtQ

Over anderhalve maand eerste wedstrijd nieuwe bondscoach

Op 15 augustus staat de eerste wedstrijd van Oranje alweer op het programma. In en tegen België wordt dan een oefenpot afgewerkt alvorens in de tweede week van september direct een zware kwalificatiewedstrijd moet worden gespeeld.

Op weg naar het WK van 2014 in Brazilië komt Turkije op bezoek en vier dagen later moet het Nederlands elftal naar Hongarije voor het tweede duel in de poule.