Een zomerse, hartige taart

Jarenlang stond het oude V&D-kantoor eenzaam te treuren langs de Amsterdamse ring A10. Toen ik er vorige week langsreed, zag ik ineens allerlei bedrijvigheid rond het pand en op een geveldoek werd iets aangekondigd over een ‘rooftop garden’. Ik ging op onderzoek uit en ontdekte dat op het dak van deze gerenoveerde kantoorkolos de grootste moestuin van Europa is gebouwd. Zo’n zeventig verschillende gewassen staan er, waaronder artisjokken, aardbeien, aardappelen en allerlei eetbare bloemetjes. Het is de bedoeling dat de huurders van het pand een paar vierkante meter beschoffelen en bewateren en er is een tuinman aanwezig om de boel in de gaten te houden. Tussen de planten staan tafels waar geluncht en vergaderd kan worden met uitzicht op de Bijlmerbajes.

Toen ik me eenmaal door mijn irritatie over alle hippe Amerikanismen had heen gebeten (huurders heten hier residents en er wordt hier niet getuinierd nee, men doet aan urban farming), moest ik toegeven dat het een sympathiek initiatief is. De oogst van het dak gaat naar de bedrijfsrestaurants van de huurders (pardon: residents) en naar het café beneden in de hal. Er is een professionele groentenreiniger aangekocht om het door het verkeer op de ring A10 uitgestoten fijnstof van de worteltjes en de kruiden te wassen.

Vandaag een recept van David Lebovitz voor een heerlijke en zomerse tarte aux tomates, waarin iedereen zijn met veel liefde in de moestuin of op het balkon opgekweekte tomaten kwijt kan.

Meng de bloem met flink zout (halve theelepel), snij de ijskoude boter hierin fijn met twee messen en verkruimel dit vervolgens met koele handen. Voeg – wanneer het de textuur van grof paneermeel heeft – een losgeklopt ei toe en indien nodig een scheutje ijskoud water. Kneed snel tot een samenhangend deeg.

U kunt de taart in een (lage) taartvorm maken of ervoor kiezen het deeg simpelweg uit te rollen tot een dunne lap, ongeveer ter grootte van een pizza, en deze op bakpapier op de bakplaat leggen. Smeer het deeg in met een laag mosterd, maar laat de randen vrij. Snij de tomaten in plakken en leg ze op de mosterd, zorg dat ze mooi aansluiten maar niet overlappen. Giet er een klein beetje lekkere olijfolie over. Verdeel vier of vijf ronde schijven geitenkaas over de tomaten, bestrooi alles met tijmblaadjes en zout en peper en bedruppel de geitenkaas met honing. Ik had nog een restje bittere Italiaanse kastanjehoning staan, die was er erg lekker bij. De honing achterwege laten kan ook. Vouw nu de randen van het deeg iets om en omhoog. Bak de taart in ongeveer een half uur gaar in een hete oven (210°).

Thuiskok heeft vijf auteurs: Janneke Vreugdenhil (ma),Menno Steketee (di), Roos Ouwehand (woe), Joël Broekaert (do) en Joep Habets (vrij).

Uw reacties zijn welkom op nrc.nl/koken