Een verzamelplaats van Facebook-posts die je baas niet mag zien

Let op je privacy-instellingen. Die boodschap hoopt de 18-jarige Callum Haywood over te brengen met zijn experiment We know what you’re doing…, dat maandag van start ging en binnen 27 uur al honderdduizend unieke bezoekers trok.

Let op je privacy-instellingen. Die boodschap hoopt de 18-jarige Callum Haywood over te brengen met zijn experiment We know what you’re doing…, dat maandag van start ging en binnen 27 uur al honderdduizend unieke bezoekers trok.

De site bestaat eigenlijk alleen maar uit Facebook-posts die níet online hadden moeten staan. We know what you’re doing is onderverdeeld in vier beschamende categorieën en bevat opmerkingen van mensen over hun baas (louter negatief), over hun alcoholgebruik (veelal bovenmatig), over hun drugsgebruik (vallen sowieso zelden in goede aarde), en over hun nieuwe telefoonnummer.

Zo zegt Anastasia R. in de categorie Who want’s to get fired?:

Im getting so mad right now I hate my boss Jay I hope he dies better yet I feel like killin him if you in a bad mood don’t take it out on everyone at the job like wtf its way to hot to take your shit-_- #Piss off

En zegt Tai Cloud J. in de categorie Who’s hungover?

Fragile isn’t the word for this…. I am hungover (possibly still drunk) to the nth degree and it feels like death…… My first hangover and Hazeli decides to enforce her ‘no sleeping after 10am’ rule……… you’re a sick girl….. a sick sick girl!!!!!! now excuse me while I go die!

De site zoekt automatisch in openbare updates naar woorden als “hungover” en “hate my boss” - typische woorden waarvan je niet wilt dat je baas ze leest. Niet iedereen is dan ook blij met de site van Callum. Business Insider kopte: Some 18 Year Old Made A Site That’s Going To Get People Fired For Using Facebook. Onterecht, volgens Callum:

Twitter avatar callumhaywood Callum Haywood Good article http://t.co/MrhlBspB but misleading title; the posts are already public, so its not my fault if people get fired, its theirs.

‘Blokker wat een hoerebedrijf’

Dat je op moet passen met wat je op sociale netwerken plaatst, is al vele malen gebleken. Zo werd er onlangs een werknemer van Blokker ontslagen, nadat hij zijn baas op Facebook uitmaakte voor een “hoerstumperd” en Blokker een “hoerebedrijf” noemde. De zaak kwam bij de rechter, die bepaalde dat Facebook slechts in beperkte mate een privédomein is van de werknemer en dat het begrip “vrienden” bij Facebook betrekkelijk is. De fijnzinnige uitlating van de man valt volgens de rechter niet onder de vrijheid van meningsuiting:

“blokker wat een hoerebedrijf spijt dak er ben gaan werken en die mensen ook d er werken vooral me teamleider wat een gore achter de ellebogen nijmegseple nep wout je ken aan die kkstreken van hem wel merken dat hij uit nijmegen ko en wout uis geweest de hoerestumperd ooit komt mijn dag en geloof me dan st ze te janken kkhomo,s”

Geschorst wegens ‘planking’ op de werkvloer

En Business Insider zette vorig jaar al eens zeventien ‘Facebook-ontslagen’ op een rij. Zo werd een serveerster uit North Carolina ontslagen nadat ze zich op Facebook liet ontvallen dat ze een fooi van vier euro “karig” vond voor een diner van drie uur, waarvoor ze bovendien een uur langer had moeten werken. Ze noemde het restaurant bij naam.

Het kan ook een stukje onschuldiger. De medische staf van een ziekenhuis in Engeland is een paar jaar geleden geschorst wegens een soort “planking” op de werkvloer. Foto’s op Facebook van personeel dat met de armen en benen gestrekt en het gezicht naar beneden op onder meer ziekenhuisvloeren en operatiebedden ligt, vond de leiding te ver gaan.

    • Mirjam Remie