De beste films aller tijden volgens NRC-lezers

Wat zijn de beste films aller tijden? Deze zomer publiceert het Britse filmblad Sight & Sound voor de vijfde maal sinds 1952 zijn filmtop 100, dit jaar samengesteld door zo’n duizend filmcritici en regisseurs uit alle landen. De Sight & Sound Poll geldt de ‘s werelds gezaghebbendste lijst, het universele filmcanon bijna. Maar wat is het filmcanon van NRC? Laat het ons weten.

Wat zijn de beste films aller tijden? Deze zomer publiceert het Britse filmblad Sight & Sound voor de vijfde maal sinds 1952 zijn filmtop 100, dit jaar samengesteld door zo’n duizend filmcritici en regisseurs uit alle landen. De Sight & Sound Poll geldt als ‘s werelds gezaghebbendste lijst, de universele filmcanon bijna. De winnaar? Dat was tot dusver altijd Citizen Kane van Orson Welles (1941). Filmcriticus Dana Linssen is een van degenen die hun lijstje mochten opsturen naar Sight & Sound en laat vandaag in de krant haar licht schijnen over zin en onzin van ‘lijstomanie’.

Voorkeuren opgeven kan niet meer. De lijst is af, en hier te lezen.

Maar wat is de filmcanon van NRC? De filmredactie nodigt alle lezers uit op uw vijf favoriete films in te vullen. De filmbijlage, op vakantie tot 5 september, opent dan het nieuwe seizoen met de filmtoptien van de lezers van NRC, plus een overzicht van uw interessantste lijsten.

Ter inspiratie publiceert de filmbijlage vandaag de filmtoptien van vijf NRC-recensenten. Wat is hun beste film aller tijden? Op alfabetische volgorde:

Raymond van den Boogaard:
Il Conformista
(1960, Bernardo Bertolucci) Hoe psychologische chaos elk politiek of existentieel voornemen onderuithaalt.

Peter de Bruijn én André Waardenburg:
L’avventura
(1960, Michelangelo Antonioni). De ‘Mona Lisa of movies’, aldus een filmblog. Perfect.

Bianca Stigter:
The Sound of Music
(1965, Robert Wise) Je hebt je favorieten niet altijd voor het kiezen.

Coen van Zwol:
Taxi Driver
(1976, Martin Scorsese) Alarmerend portret van mannelijke eenzaamheid en narcisme is alleen maar relevanter geworden.

    • Coen van Zwol