Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

CFV waarschuwde corporaties al in 2003 voor speculeren met derivaten

Het hoofdkantoor van Vestia Groep in Rotterdam. Foto Hollandse Hoogte / Peter Hilz

Het Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV) heeft woningcorporaties al in 2003 gewaarschuwd voor de gevaren van het speculeren met derivaten. Dat zegt directeur Jan van der Moolen van het CFV in een interview met het AD. De corporaties hebben in de jaren daarop niets met die waarschuwing gedaan.

Ondertussen is een aantal woningcorporaties in ernstige problemen geraakt, doordat zij werkten met zeer complexe financiële producten als derivaten. Een van de grootste Nederlandse corporaties, Vestia, verloor zelfs meer dan een miljard euro.

Het ministerie van VROM zag volgens Van der Moolen wel wat in een verbod op speculatie. Ook banken stonden positief tegenover zo’n plan. Er zou zelfs een conceptregeling op tafel hebben geleden. De corporaties lagen echter dwars. Van der Moolen:

“Corporaties hebben zware druk uitgeoefend op de politiek om dit te voorkomen. En met succes. Daarvoor betalen we nu een zware prijs.”

De corporaties meenden volgens Van der Moolen dat strengere regels hun ondernemersgedrag zouden belemmeren.

“Ze wilden bedrijfje spelen. Maar het zijn helemaal geen bedrijven. Ze hebben een maatschappelijke taak.”