Brieven

Een groot compliment voor de Rotterdamse politie

De Rotterdamse politie is in de afgelopen week onder vuur komen te liggen over een incident dat niet had mogen gebeuren. Een filmpje op YouTube toonde een agente die een man schopte die op de grond lag.

Tegenover deze zeer negatieve kritiek wil ik graag een positief geluid laten horen.

Twee maanden geleden raakten mijn kleinzoontje en ik te water, letterlijk tussen de wal en het schip. Van de gealarmeerde hulpdiensten was de politie als eerste ter plaatse. De agenten hebben twee mensenlevens gered, door snel en doortastend op te treden.

’s Avonds zijn twee agenten nog langs geweest om te horen hoe het ging met de drenkelingen. Enkele weken later ben ik nog naar het bureau geweest voor een gesprek. De nazorg was geweldig.

Ik maak een diepe buiging en neem mijn pet af voor de Rotterdamse politie.

Bunnik

Niet iedereen bij Radio 1 is blij met die

Sportzomer

In het artikel ‘De Sportzomer is ook nieuwszomer’ (NRC Handelsblad, 22 juni) zegt programmaleider Marion van der Wouw van Radio 1 dat er een „ongelooflijk enthousiasme heerst” onder de redacteuren over het programma Radio 1 Sportzomer.

De kleine redactie van het programma Bureau Buitenland (VPRO) op Radio 1 bestaat uit seniorjournalisten met eigen portefeuilles. Deze hebben we door de jaren heen zorgvuldig opgebouwd. Radio 1 Sportzomer doet geen beroep op onze specifieke kennis en expertise.

We zijn inwisselbare radertjes in een dagelijks, dertien uur durend (sport)nieuwsprogramma. Geen bijdrage mag langer zijn dan tien minuten. Er moeten per uur minimaal drie platen worden gedraaid.

Ik hoop dat het nieuwe kabinet fiks zal discussiëren over de taak van de publieke omroep. Kijk eens naar Frankrijk. Daar is een lang gesprek met een filosoof of andere denker, soms wel van een uur, geen taboe. Ook in Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en zelfs Ierland wordt nog – publiek – geld vrijgemaakt voor de serieuze radiodocumentaire.

Is de publieke omroep er om entertainment en ‘gemakkelijke’ nieuws en achtergronden bij dat nieuws te brengen? Of is zijn taak ook om mensen in aanraking te brengen met dingen die ze nog niet kennen? De omroepen moeten niet worden ingebed in een vluchtig, van bovenaf opgelegd format als de Radio 1 Sportzomer. Ook luisteraars die in wetenschap, onderzoeksjournalistiek, cultuur, buitenland, geschiedenis of religie zijn geïnteresseerd, betalen belasting.

Bureau Buitenland (VPRO), Radio 1

    • Jacqueline Maris
    • Wim te Niet