Brieven

Gebrek aan banen is geen feest

Evelien Vos (Opinie, 25 juni) noemt het ‘geweldig’ dat er nu weinig banen voor starters zijn. Blij met een baan achter de balie en weg met de keuzestress!

Makkelijk gezegd voor iemand die zelf werkt als onderzoeker – vast geen baan die ze als last resort heeft aangenomen om tenminste haar boodschappen te kunnen betalen. Ik ben blij met mijn aanstelling als aio en besef dat het een voorrecht is om te kunnen doen wat ik al jaren wilde. Mijn huisgenoot heeft inmiddels haar toevlucht gezocht tot een saaie administratieve baan omdat ze het beu was om haar dagen te vullen met uitzendwerk, solliciteren en afgewezen worden (‘één van de honderden andere kandidaten had een nog passender profiel’). Verdient ze er haar brood mee? Ja. Vindt ze het geweldig? Nee.

Toegegeven, sommige mensen vinden het moeilijk om te bedenken wat voor werk ze graag zouden willen doen en dit kan veel stress opleveren. Er zijn echter genoeg afgestudeerden die wél (ongeveer) weten wat ze willen en bovendien niet te beroerd zijn om op vacatures te solliciteren die voldoende in de richting komen. Voor hen zijn ‘de barre tijden’ een ‘oplossing’ voor een niet-bestaand of klein probleem. Starters op de arbeidsmarkt kunnen er weinig aan veranderen dat er onvoldoende passende vacatures voor hen beschikbaar zijn. Een positieve instelling (‘dan maar een weinig uitdagende baan, zodat ik in mijn levensonderhoud kan voorzien’) is aan te moedigen. Maar ‘nieuw geluk’? Maak het niet mooier dan het is.

    • Emilie Prast