BMW wil activiteiten Mitsubishi bij NedCar overnemen

BMW wil auto’s gaan bouwen in de fabriek van NedCar in het Limburgse Born. Dat heeft de Duitse autofabrikant de enige Nederlandse autoproducent van seriemodellen vandaag laten weten in een intentieverklaring, bevestigt bestuurder Suat Koetloe van vakbond De Unie.

Auto-onderdelen in de wacht in de NedCar-fabriek in Born. Foto NRC / Rien Zilvold

BMW wil auto’s gaan bouwen in de fabriek van NedCar in het Limburgse Born. Dat heeft de Duitse autofabrikant de enige Nederlandse autoproducent van seriemodellen vandaag laten weten in een intentieverklaring, bevestigt bestuurder Suat Koetloe van vakbond De Unie. Nedcar zelf wil geen commentaar geven, aldus Novum Nieuws.

Volgens Koetloe wil BMW pas in 2014 met de productie van nieuwe auto’s beginnen. Dat betekent dat de vijftienhonderd werknemers van Nedcar een periode zonder werk van zeker vijftien maanden zouden moeten overbruggen. Het is nog niet duidelijk hoe dat gefinancierd gaat worden.

Minister van Economische Zaken Maxime Verhagen (CDA), die liet weten dat de intentieverklaring van BMW een redding van Nedcar een stap dichterbij brengt, heeft altijd gezegd “al het mogelijke” te willen doen om Nedcar open te houden.

Twitter avatar MaximeVerhagen Maxime Verhagen BMW heeft bevestigd dat ze interesse hebben in productie bij NedCar. Dat brengt een overname met behoud van alle banen een stap dichterbij.

VDL neemt over, BMW bouwt de auto’s

Nedcar wil slechts kwijt dat BMW interesse heeft om auto’s te bouwen in Born, en dat het daarover in gesprek is met het Duitse bedrijf. Het Eindhovense bedrijf VDL, dat onder meer autobussen bouwt, wil de fabriek overnemen. Het stelt daarbij echter als voorwaarde dat BMW er de komende jaren auto’s gaat bouwen. Het industrieel concern wil in de NedCar-fabriek ook zelf gaan produceren, maar heeft een grote partner nodig om dit rendabel te maken.

De huidige eigenaar van Nedcar Mitsubishi stopt de productie eind dit jaar. Daarom dreigde sluiting van de fabriek, waardoor de vijftienhonderd medewerkers van Nedcar hun baan zouden verliezen.

‘NedCar nog in gesprek met meerdere kandidaten’

Mitsubishi stopt de productie eind dit jaar. Daarom dreigde sluiting van de fabriek, waardoor de vijftienhonderd medewerkers van Nedcar hun baan zouden verliezen.

NedCar zegt nog met andere partijen in gesprek te zijn die eveneens geïnteresseerd zijn, zo weet de NOS. Voordat BMW in beeld kwam, was er sprake van interesse uit Zwitserland en ook Nissan zou zijn oog hebben laten vallen op de fabriek in Limburg.