Bleker: Geen sorry, maar daden stellen

Het kabinet gaat de slachtoffers van Q-koorts financieel tegemoet komen, maar biedt geen excuses aan. Dat heeft demissionair staatssecretaris van Economische Zaken en Landbouw Henk Bleker (CDA) gisteren gezegd.

De verklaring van Bleker volgt op het rapport van de nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer. Die rapporteerde over het overheidsoptreden na de uitbraak van de ziekte. In het rapport stelt de ombudsman voor om slachtoffers te vergoeden en dat een „het spijt mij” vanuit het kabinet wel op zijn plaats zou zijn.

Brenninkmeijer baseert zich op de conclusies uit 2010 van de commissie Van Dijk. Die stelde dat de overheid doortastender had moeten optreden en beter had moeten communiceren. Bleker noemt de feiten die in de ombudsman aanhaalt daardoor niet nieuw, maar erkent wel „dat er sprake is van een reële vertrouwensbreuk” tussen Q-koortspatiënten en de overheid.

Volgens een reconstructie van Nieuwsuur vorige week wist het ministerie van Landbouw al een jaar voordat geitenbedrijven geruimd werden welke bedrijven besmet waren geraakt. In een brief aan de Tweede Kamer betreuren Bleker en demissionair minister van volksgezondheid Edith Schippers (VVD) dat het vertrouwen in de overheid is geschaad. Het kabinet moet volgens Bleker daadkracht tonen. Het gaat tien miljoen euro ter beschikking stellen. Dat geld gaat naar een instelling die de slachtoffers van Q-koorts en het Q-koortsvermoeidheidssyndroom (QVS) moet bijstaan met advies, begeleiding en onderzoek.