Bittere komedie en dus best gedurfd

The Five-Year Engagement. Regie: Nicholas Stoller. Met: Jason Segel, Emily Blunt, Rhys Ifans, Chris Pratt, Alison Brie. In: 10 bioscopen. ***

The Five-Year Engagement begint waar andere romantische komedies steevast eindigen: met het huwelijksaanzoek. De Amerikaanse souschef Tom (Jason Segel) ontmoet de Britse psychologiestudente Violet (Emily Blunt) tijdens een oudjaarsfeest. Hij als paashaas, zij als prinses Diana; een gevalletje opposites attract.

Precies een jaar later doet hij haar een aanzoek, en zij accepteert. Als het haar niet lukt een postdocaanstelling te krijgen aan de UCLA maar wel in Michigan, verhuist het stel naar de staat waar het kennelijk altijd sneeuwt. „Ik kan overal koken”, roept Tom optimistisch. Maar vol heimwee naar San Francisco lukt het hem niet te aarden. Onuitgesproken verwijten zetten hun relatie onder druk, trouwplannen worden keer op keer uitgesteld. Intussen sterven de opa en oma van Violet, oudjes die zo graag het huwelijk van hun kleinkind hadden meegemaakt.

De humor van deze film is behoorlijk zwart, soms zelfs bitter. De makers – onder wie producent Judd Apatow en scenaristen Jason Segel en Nicholas Stoller (Forgetting Sarah Marshall, The Muppets) – lijken zelf niet helemaal door te hebben hoe cynisch hun film eigenlijk is: eigenlijk eerder drama dan komedie. Uiteindelijk maakt dit The Five-Year Engagement best gedurfd. Een komedie met weinig grappen, over een serieus onderwerp: wat gebeurt er als een partner zich opoffert voor de ander?