Annan en Lavrov bij Syrië-top in Genève - ‘situatie verslechtert snel’

Kofi Annan zal zaterdag aanwezig zijn bij de Syrië-top in Genève. Foto AP / Martial Trezzini

Kofi Annan en de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov zijn van plan deel te nemen aan de topontmoeting over Syrië aankomende zaterdag in Genève.
Dat hebben Annans woordvoerder Jean-Marie Guéhenno en de Russische VN-ambassadeur Vitaly Churkin gezegd.

Annan nodigde alle vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad uit voor de conferentie, plus Turkije. Maar grote afwezigen zijn de leiders van Saoedi-Arabië en Iran, twee belangrijke spelers in de regio. Zij ontvingen geen uitnodiging. Annan nodigde verder de secretaris-generaal van de VN Ban Ki-Moon uit en vertegenwoordigers van Arabische Liga.

Annan, de VN-gezant voor Syrië, probeert ondertussen nog steeds zijn eigen vredesplan ten uitvoer te brengen. Maar volgens Guehenno “begint de tijd te dringen.”

’Mensenrechtenschendingen op alarmerende schaal’

Want het geweld stopt maar niet in Syrië. Integendeel. Syrische overheidstroepen zouden door het hele land “op een alarmerende schaal” mensenrechten schenden, aldus onderzoekers van de VN vandaag. Het bevestigt eerdere berichten van Amnesty International. Zo zouden er nogal wat standrechtelijke executies plaatsvinden.

In het nieuwste VN-rapport van onderzoeksleider Paulo Pinheiro staat verder onder meer dat het onmogelijk is te achterhalen wie in mei de slachting in Houla beging. Daarbij kwamen honderd mensen om. Maar “troepen loyaal aan de regering zouden zeker verantwoordelijk kunnen zijn voor veel van die dodelijke slachtoffers.”

Het rapport kwam tot stand op basis van interviews met meer dan 400 interviews, foto- en videomateriaal, satellietbeelden en documentatie-onderzoek.

’Vredesplan wordt duidelijk niet ten uitvoer gelegd’

Het rapport stelt verder: “De situatie [in Syrië] is gevaarlijk en verslechtert snel.” Het spreekt over gebruik van machinegeweren, zware artillerie en tanks, onder meer in de stad Homs, en een steeds meer militaire context van het conflict.

Het geweld in Syrië zou zelfs ondertussen alweer net zo erg zijn als, of zelfs erger dan, voordat op 12 april een staakt-het-vuren werd overeengekomen als één van de eerste stappen in vredesplan van Annan. Dat zespuntenplan “wordt duidelijk niet ten uitvoer gelegd”, gaf vandaag ook Annans woordvoerder Guéhenno toe.

Oppositie stelt kinderen bloot aan geweld

De Syrische regering én de rebellengroepen die de regering bestrijden moeten te verstaan krijgen dat het niet nakomen van de bepalingen van Annans vredesplan consequenties heeft, zei Guéhenno.

Want ook de rebellen komen er niet goed vanaf in het rapport van de VN. De onafhankelijke onderzoekers concluderen in het rapport van Pinheiro dat de rebellen kinderen gebruiken als medische hulpjes die gewonden moeten afvoeren, en als boodschappers en koks.

Dat maakt dat de rebellen de kinderen bewust blootstellen aan het gevaar gewond te raken of te worden gedood in het geweld.