Agente handelde met 'gepast geweld'

Volgens ooggetuigen gebruikte de man als eerste geweld.

Rotterdam. Een Rotterdamse agente die werd gefilmd toen zij een arrestant schopte, wordt niet vervolgd. Het Openbaar Ministerie (OM) concludeert na onderzoek dat sprake was van ‘gepast geweld’.

Een voorbijganger filmde dat de agente de man enkele malen trapte, waarna hij ineenkromp. Hij leek zich niet te verweren. Het filmpje kwam terecht op YouTube en veroorzaakte een storm van protest. De Nationale Ombudsman heeft een eigen onderzoek ingesteld.

Volgens het OM blijkt uit ooggetuigeverslagen dat de verdachte, een 29-jarige man van Letse afkomst, geweld had gebruikt tegen de agenten voor het filmpje begint. Opvallend is dat ook de vriendin van de man die de opname maakte dat volgens het OM heeft verklaard. De filmer zelf zei op tv dat de verdachte zich niet had verzet. Een woordvoerder van het OM stelt dat zijn vriendin alles gezien heeft en hij niet. „Hij stond bij de afhaal, zij stond buiten te wachten.”

Toen de verdachte handboeien om kreeg, zou hij één arm hebben losgerukt, waarna de agenten hem bespoten met pepperspray. Omdat dit weinig effect had en de agente beducht was voor de in het rond zwaaiende handboei, zou zij hem met trappen tegen de grond hebben gewerkt.

De man zou zich van het incident niets kunnen herinneren. Tegenover de politie verklaarde hij zeker dertig glazen bier en wodka te hebben gedronken. Hij kreeg een boete van 480 euro wegens openbare dronkenschap, verzet bij arrestatie en belediging van agenten. Pas na het filmpje zou hij aangifte hebben gedaan van mishandeling. Die is geseponeerd.

De man heeft volgens het OM niets overgehouden aan de schoppen. De agente heeft wel letsel gerapporteerd. Dat betrof volgens het OM „enkele dagen spierpijn”. NRC