Aantal gevallen kinkhoest loopt op

In de eerste vijf maanden van dit jaar hebben veel meer kinderen en volwassenen kinkhoest gekregen dan in andere jaren. Bijna 5.800 gevallen zijn gemeld. Dat heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gisteren bekendgemaakt. Het aantal gevallen van kinkhoest varieerde de afgelopen jaren tussen 2.400 en 9.000 per jaar.

Kinkhoest is een besmettelijke infectieziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie. Hij kan dodelijk zijn voor niet-gevaccineerde zuigelingen. Maar ook gevaccineerde kinderen en volwassenen krijgen weer kinkhoest doordat het gebruikte vaccin niet meer zo goed beschermt. De bacterie heeft zich eraan aangepast.

„Dokters, wees alert op niet (volledig) gevaccineerde baby’s”, waarschuwde RIVM-directeur Roel Coutinho gistermiddag op Twitter. Dat zijn baby’s tot vier maanden oud. Kinkhoest lijkt de eerste twee weken op een gewone verkoudheid. In week drie en vier wordt de hoest echter heel diep en kan de patiënt zelfs blauw aanlopen van benauwdheid.

De stijging van het aantal kinkhoestgevallen is vooral zichtbaar onder de jongste zuigelingen. Die zijn volgens het RIVM nog te jong voor vaccinatie. Sinds 1997 zijn in Nederland acht zuigelingen aan kinkhoest overleden.

Hoewel vaccinatie „waarschijnlijk geen volledige bescherming geeft”, maakt het wel uit voor het verloop van de ziekte, schrijft het RIVM op zijn site: bij gevaccineerden verloopt de ziekte milder. En (jong)volwassenen kunnen onvolledig gevaccineerde zuigelingen besmetten. Het RIVM roept gezinnen met onbeschermde zuigelingen dan ook op de huisarts te bezoeken als iemand in het gezin hoestklachten heeft.