Zuid-Korea stopt import Iraanse olie vanwege EU-embargo

Een oliepomp in de woestijn van Sakhir in de Perzische Golf. Olie die in Iran wordt gewonnen wordt in grote mate opgeslagen door de opgelegde sancties aan het land. Foto Reuters

Zuid-Korea stopt per 1 juli de import van Iraanse olie gezien het feit dat dan ook het embargo van de Europese Unie in gaat. Vanaf dat moment kunnen Zuid-Koreaanse transporten van Iraanse ruwe olie niet meer verzekerd worden.

Dat meldt persbureau AP. Vandaag maakte Seoul bekend dat onderhandelingen met de EU over het verlengen van verzekeringen voor Zuid-Koreaanse tankers mislukt zijn. Het land is afhankelijk van Europese verzekeringsmaatschappijen voor de vervoer van olie.

Een reportage over het embargo waartoe vijf maanden geleden werd besloten:

Ook Amerikaanse sancties gaan in

Zuid-Korea is een van de vier grote Aziatische kopers van Iraanse olie. De andere landen zijn China, Japan en India. Zuid-Korea importeerde vorig jaar 87 miljoen vaten uit Iran, 9,4 procent van de totale Zuid-Koreaanse import.

Op donderdag gaan ook de Amerikaanse sancties in tegen financiële instituten die transacties uitvoeren met de Centrale Bank van Iran of andere Iraanse banken die draaien om de aankoop van olie. Daarmee zullen landen die nog niet de import van Iraanse olie hebben stop gezet worden afgesloten van het Amerikaanse financiële systeem.

De strafmaatregelen tegen Iran hebben als doel een einde te maken aan het Iraanse atoomprogramma. De internationale gemeenschap verdenkt Teheran ervan om te werken aan kernwapens, naast het civiele kernprogramma. Iran is momenteel opnieuw in onderhandelingen met de internationale gemeenschap over het kernprogramma.

    • Hans Klis