Zelfreflectie van Prandelli

Italian headcoach Cesare Prandelli gestures during the Euro 2012 football championships quarter-final match England vs Italy on June 24, 2012 at the Olympic Stadium in Kiev. AFP PHOTO / GIUSEPPE CACACE AFP

Leuk, de nachtelijke pelgrimstochten van de Italiaanse coach Cesare Prandelli na de zeges op Ierland en Engeland. Een paar uur wandelen van het trainingskamp in Wieliczka naar een klooster in de buurt. Alle tijd voor zelfreflectie. En gisteren blonk de 54-jarige coach weer uit op een persconferentie. Zinnige teksten, die verder gaan dan winnen of verliezen. Halve finale bereikt? De Italiaanse jeugd staat pas zeventiende op de wereldranglijst, ook dat is realiteit. „We moeten vooruit verdedigen, streven naar aanvallend voetbal”, zegt Prandelli. De Italiaanse stijl veranderen? „Wij hebben als coaches de verantwoordelijkheid het te proberen, de nieuwe generatie wil het. Er moet op het veld meer ruimte zijn voor creativiteit.” Zelfs de Italiaanse pers klapt voor Prandellli.

Verliezer

Twitterbom op Young en Cole

De Britse politie stelt een onderzoek in naar een racistisch ‘twitterbombardement’ op internationals Ashley Young en Ashley Cole. Beiden misten in de strafschoppenserie in de kwartfinale, waardoor Engeland verloor van Italië. Brede maatschappelijke discussie over ‘schuldigen’ aan de uitschakeling van Nederland. Een boze minister van sport in Rusland. Ruzie in Frankrijk. En in Oekraïne gaan journalist en bondscoach bijna op de vuist. Een voetbalwedstrijd verliezen is steeds minder een optie voor de duurbetaalde profs. Ook in Engeland is na een korte opleving (kwartfinale gehaald!) de kritiek na uitschakeling niet van de lucht. Met als dieptepunt racistische tweets voor een gemiste strafschop.