Yammer: Twitter voor professionals kost 1,2 miljard

Ook na beursgang van Facebook is de interesse voor sociale netwerken niet bekoeld. Maandag maakte softwarebedrijf Microsoft bekend dat het voor 1,2 miljard dollar (950 miljoen euro) Yammer overneemt. Dit jonge bedrijf, begonnen in 2008, is de zakelijke variant op sociale netwerken als Facebook en Twitter.

Yammer wordt gemaakt door ongeveer 400 medewerkers en heeft z’n hoofdkwartier in San Francisco. Het zit om de hoek bij Twitter en vlakbij Facebook, het grootste sociale netwerk ter wereld met bijna 1 miljard gebruikers. Terwijl Twitter vraagt ‘Wat houdt je bezig?’ en Facebook ‘een grappig verhaal of een leuke herinnering’ wil, is de beginvraag van Yammer puur zakelijk: “Waar werk je aan?”

Sociale netwerken zijn ontworpen om iedereen met iedereen te verbinden, maar Yammers belangrijkste eigenschap is dat het alleen bedoeld is voor personeelsleden van een bepaald bedrijf. Medewerkers volgen elkaar, stellen vragen en vertellen aan welke projecten ze aan werken. Vanzelf, zo is de gedachte, ontstaat er een alternatief kennisnetwerk waar uiteindelijk het hele bedrijf van kan profiteren. Het is een manier om kennis te delen die anders verstopt blijft in gescheiden afdelingen Die formule slaat aan bij bedrijven die op meerdere locaties werken en toch een centraal ‘kantoorgevoel’ willen hebben via het web.

Onderzoeksbureaus hameren al jaren op de bedrijfskundige voordelen van sociale netwerken. Maar de meeste werkgevers staan niet te juichen als ze personeel onder werktijd zien facebooken of twitteren. En zeker niet als er via die netwerken bedrijfsgeheimen de wereld ingeslingerd worden. Yammer pakt het anders aan: alleen medewerkers met een geldig e-mailadres hebben toegang tot het sociale bedrijfsnetwerk. En Yammer gebruikt – in tegenstelling tot Facebook en Twitter - het gedrag en interesses van zijn gebruikers niet om er advertenties bij te plaatsen.

240 dollar per gebruiker

Yammer zou ruim 90.000 bedrijven als klant hebben en 5 miljoen geregistreerde gebruikers tellen. Daarvan is 20 procent een betalende klant. De prijs die Microsoft betaalt is fors: 240 dollar (190 euro) per gebruiker. Ter vergelijking: Facebook werd tijdens de beursgang gewaardeerd op ruim 110 dollar per gebruiker. Maar de verwachting is dat betalende Yammer-klanten –5 tot 15 dollar per werknemer per maand – meer geld opbrengen dan de advertentieomzet die Facebook jaarlijks. Betalende klanten kunnen meteen ook de bedrijfsnaam in het Yammer-netwerk claimen.

Facebook zette zelf in april de toon voor een hogere waardering van sociale netwerken. Facebook-oprichter Mark Zuckerberg nam Instagram over voor 1 miljard dollar: een snelgroeiende foto-applicatie waarmee internetters hun kiekjes een retro-uiterlijk kunnen geven en online delen. Voor Instagram, amper twee jaar oud en toch al 35 miljoen gebruikers, betaalde hij 1 miljard dollar. Ver boven de daadwerkelijke waarde, maar Zuckerberg wilde de concurrent snel onder controle krijgen.

De overname van Yammer komt niet als een verrassing. Microsoft heeft een belangrijke groep zakelijke gebruikers en zoekt naar manieren om kantoorpakket Office, naast Windows de belangrijkste bron van inkomsten, uit te breiden met betere samenwerkingsmogelijkheden. Office is sinds vorig jaar als een internetversie beschikbaar maar de standaard technologie, SharePoint, is niet geschikt voor gebruik als sociale netwerk. Dat geldt ook voor Groove, een netwerkapplicatie die Microsoft al in 2005 overnam om een kantoornetwerk te creëren.

Consumentensoftware

Bedrijven als IBM, Oracle en Cisco verbeteren ook hun professionele samenwerkingssoftware.Maar werknemers gebruiken in toenemende mate gratis consumentensoftware om makkelijker en sneller te werken. Denk aan het gebruik van Dropbox (gedeelde opslag) of WeTransfer voor het versturen van grote bestanden. In het tijdperk van sociale media had Microsoft dus iets aansprekends nodig om zich te wapenen tegen Google, dat gratis online kantoorsoftware (Google Docs) en sociale netwerken (Google+) biedt. Zeker omdat Microsoft zich meer op de kleinere bedrijven wil storten, met bescheiden budgetten en een voorkeur voor ‘schaalbare’ software in plaats van een doos vol licenties

Yammer zou een goede aanvulling op Office kunnen worden. Maar ook al zal het team van Yammer-oprichter David Sacks straks onder de Office-divisie komen te vallen, Yammer blijft een zelfstandig product, zegt Microsoft in een persverklaring. Vorig jaar nam Microsoft ook al een ander netwerkbedrijf over: Skype, het bekende programma voor internettelefonie, kostte 8,5 miljard dollar. Skype wordt straks integraal onderdeel van het nieuwe besturingssysteem Windows Phone 8, dat Microsoft vorige week aankondigde.

Het zijn drukke dagen voor Microsoft-baas Steve Ballmer: een paar dagen daarvoor verbaasde hij vriend en vijand door aan te kondigen dat Microsoft zijn eigen tablet pc gaat maken, onder de naam Surface. Voeg daarbij de aanstaande introductie van Windows 8, een rigoureuze verbouwing van het besturingssysteem, en je weet dat het komende najaar cruciaal is voor de toekomst van Microsoft en zijn topman.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    • Marc Hijink