Video: I’m not other people en andere ‘sorkinistische’ uitdrukkingen

Aaron Sorkin bij de screening van zijn nieuwe serie The Newsroom. Foto AP / Marion Curtis

Sorkinisme, zo heet dit filmpje. Het is volgens de maker dan ook bedoeld als een eerbetoon aan de beroemde, Oscarwinnende scenarist Aaron Sorkin, die deze week weer veelvuldig in de aandacht staat door de aftrap van zijn nieuwe serie The Newsroom.

En misschien ben je ook eerder een fan dan een criticus als je de teksten uit zijn werk woordelijk herkent. Want wat blijkt: Sorkin put voor zijn series en films rijkelijk uit dezelfde zinnen. Fragmenten uit onderstaand filmpje komen uit Malice, a Few Good Men, Bulworth, Sports Night, The West Wing, Studio 60, Charlie Wilson’s War, The Social Network, en… de speech van Tom Hanks bij de Oscaruitreiking van 1993.

Van sommige uitdrukkingen is het niet heel verwonderlijk dat ze regelmatig voorkomen (Really?), anderen zijn een stuk minder voor de hand liggend (What is the virtue of a proportional response?). Hoe dan ook valt Sorkin ruim zeven minuten in herhaling. Welke ‘sorkinistische’ formuleringen zullen nog allemaal hergebruikt worden in The Newsroom?

Lees hier ‘Hoe Sorkin met The Newsroom de plank misslaat – de recensies op een rij’ op ons blog Breedbeeld.

    • Mirjam Remie