Uitgelicht

Film

Bend It Like Beckham (Gurinder Chadha, 2002, GB). Romantische komedie brengt de problemen van de multiculturele samenleving op hun gezelligst over het voetlicht. Dochter van in Engeland wonende orthodoxe sikh-familie gaat tegen de zin van haar ouders op voetballen en blijkt de bal net zo te kunnen krommen als die Engelse voetballer. RTL 8, 20.30-22.40u.

Flodder 3 (Dick Maas, 1995, NL). Lamlendige derde bioscoopfilm over de Flodders vertelt het slapst denkbare verhaaltje over de asociale familie in een even chique als hypocriete villawijk. Zonder Huub Stapel en René van ’t Hof, maar met Nelly Frijda, Coen van Vrijberghe de Coningh en Tatjana („Maar buurman, wat doet u nu?”) Simic.RTL 7, 20.30-23.00u.

The Mummy Returns (Stephen Sommers, 2001, VS). Vervolg op bioscoophit uit 1999 trakteert op dezelfde tot leven gewekte mummie en andermaal op speciale effecten. Met onder anderen Brendan Fraser en Rachel Weisz.RTL 5, 20.30-23.05u.

She’s the Man (Andy Fickman, 2006, VS). Door Shakespeares Twelfth Night geïnspireerde highschoolkomedie. Amanda Bynes vermomt zich als haar tweelingbroer om mee te kunnen doen aan het schoolvoetbalteam. Ook met Channing Tatum en Vinnie Jones. Net 5, 20.30-22.45u.

Dragnet (Tom Mankiewicz, 1987, VS). Regiedebuut van scenarist Mankiewicz is een slechts bij vlagen leuke parodie op gelijknamige, in de jaren vijftig populaire tv-serie. De conservatieve inspecteur Dan Aykroyd en zijn collega Tom Hanks bestrijden schurken als tv-dominee Christopher Plummer en seksbladenuitgever Daney Coleman. RTL 7, 23.00-01.10u.

Au bonheur des dames (Jules Duvivier, 1929, F). Charmante stomme film naar roman van Émile Zola over de opkomst van grootwinkelbedrijven ten koste van de onafhankelijke kleine middenstand, materialisme en winkelmeisjes als lustobjecten voor almachtige werkgevers. Weesmeisje Denise trekt van het platteland naar Parijs om in het winkeltje van een oom te werken, maar bezwijkt voor de glamour van warenhuis Au Bonheur des Dames aan de overkant. Met Dita Parlo en Pierre de Guingand. Arte, 00.05-01.35u.

Absolute Power (Clint Eastwood, 1997, VS). Laconieke misdaadthriller met Clint Eastwood als gedistingeerde meesterdief in een klassieke plot: getuige van een moord wordt doelwit van de moordenaars. Met Gene Hackman als overspelige president van de Verenigde Staten. BBC 1, 01.05-03.00u.

Informatief

Philippe Pétain. Politieke biografie van de man die in Frankrijk dankzij zijn optreden in de Eerste Wereldoorlog verafgood werd en daardoor in 1940 op zijn 84ste nog kon beginnen aan een carrière als dictator in het Vichy-regime. In deze documentaire wordt een analyse gemaakt van zowel de Franse maatschappij als van deze charismatische leider en verleider van zowel vrouwen als mensenmassa’s, die na de val van Frankrijk collaboreerde met Hitler en een actief antisemiet was. Arte, 20.15-22.00u.

Frontal 21: Brauner Terror – Blinder Staat. Veertien jaren lang leefden neonazi’s Beate Zschäpe, Uwe Böhnhardt en Uwe Mundlos ondergronds en pleegden door heel Duitsland moorden, bomaanslagen en roofovervallen zonder dat justitie van hun bestaan wist. In november 2011 pleegden Böhnhardt en Mundlos zelfmoord (of Mundlos doodde eerst zijn kompaan) toen zij gearresteerd dreigden te worden; Zschäpe gaf zichzelf vier dagen later aan. In deze documentaire een reconstructie van hun levens en misdaden en van het merkwaardige falen van veiligheidsdiensten en politie. ZDF, 21.00-21.45u.

Close up: Marina Abramovic. Documentaire Marina Abramovic: The Artist is Present, over de beroemdste performancekunstenaar van de afgelopen veertig jaar. De makers volgden haar in de aanloop naar en het verloop van de aangrijpende performance The Artist is Present, die samen met een retrospectief van haar werk in de lente van 2010 te zien was in het Museum of Modern Art in New York. De film gaat tevens terug in de tijd om te onderzoeken hoe The Artist is Present past binnen het oeuvre van Abramovic – haar vroege solocarrière in Joegoslavië, de jaren in Amsterdam en de samenwerking met de Duitse kunstenaar Ulay (Uwe Laysiepen). Ned.2, 23.30-01.08u.

Radio

Componist van de week: Amy Beach. Eerste van vier uitzendingen met muziek van Amy Beach (1867-1944). Op haar zesde kreeg ze haar eerste pianoles; op haar zevende gaf ze recitals met werken van Händel, Beethoven, Chopin en haarzelf. Vanavond twee opnamen: Uit Grootmoeders tuin, op.97 gespeeld door Kirsten Johnson, en het eerste deel uit Pianoconcert in cis op.45 door Alan Feinberg en het Nashville Symphony Orchestra o.l.v. Kenneth Schermerhorn. Radio 4, 19.30-20.00u.