Trappende agente handelde met 'gepast geweld'

Een Rotterdamse agente die werd gefilmd toen zij een arrestant schopte, wordt niet vervolgd. Het Openbaar Ministerie (OM) concludeert na onderzoek dat sprake was van ‘gepast geweld’.

Een voorbijganger filmde dat de agente de man enkele malen trapte, waarna hij ineenkromp en op de grond werd geboeid. Hij leek zich niet te verweren. Het filmpje kwam vorige week terecht op YouTube en veroorzaakte een storm van protest. De Nationale Ombudsman heeft een eigen onderzoek ingesteld.

Volgens het OM blijkt uit ooggetuigeverslagen dat de verdachte, een 29-jarige man van Letse afkomst, geweld had gebruikt tegen de agenten voor het filmpje begint. Opvallend is dat ook de vriendin van de man die de opname maakte dat volgens het OM heeft verklaard. De filmer zelf zei vorige week voor de tv-camera dat de verdachte zich op geen enkele manier had verzet. Een woordvoerder van het OM stelt dat zijn vriendin wel alles gezien heeft en hij niet. „Hij stond bij de afhaal, zij stond buiten te wachten.”

Toen de verdachte handboeien om kreeg, zou hij één arm hebben losgerukt, waarna de agenten hem bespoten met pepperspray. Omdat dit weinig effect had, en de agente beducht was voor de in het rond zwaaiende handboei, zou zij hem met gerichte trappen tegen de grond hebben gewerkt.

De man zou zich van het incident niets kunnen herinneren. Tegenover de politie verklaarde hij zeker dertig glazen bier en wodka te hebben gedronken. Hij kreeg een boete van 480 euro wegens openbare dronkenschap, verzet bij arrestatie en belediging van agenten. Pas na het zien van de beelden zou hij aangifte hebben gedaan van mishandeling. Die is geseponeerd.

De man heeft volgens het OM niets overgehouden aan de schoppen. De agente heeft wel letsel gerapporteerd. Dat betrof volgens het OM „enkele dagen spierpijn”.