Tandartstarieven te hoog, volgens Schippers

De ministers overweegt het experiment met vrije tarieven te stoppen.

Rotterdam. De tandartstarieven zijn de eerste drie maanden van dit jaar met 9,6 procent gestegen vergeleken met vorig jaar. Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Minister Schippers (Volksgezondheid, VVD) vindt de tarieven te hoog en overweegt het experiment met vrije tarieven „voortijdig” te stoppen.

„Wanneer eind dit jaar zou blijken dat de prijzen niet tot een acceptabel niveau zijn gedaald en ook op andere terreinen geen verbeteringen zijn geboekt, zal Schippers het experiment beëindigen”, staat in een verklaring van het ministerie. Volgens de NZA zijn de prijsstijgingen¨niet te verklaren door betere kwaliteit. „Er zijn geen gegevens bekend [...] over het feit dat zorgverleners meer of betere zorg zijn gaan leveren [...] Dit kan betekenen dat de betaalbaarheid van de mondzorg is afgenomen.”

Schippers besloot vorig jaar over te gaan tot een experiment met vrije prijzen in de mondzorg. Het begon in januari en zou drie jaar duren. Het loslaten van maximumtarieven zou een positief effect hebben op de keuzevrijheid, kwaliteit en service. Nu zijn volgens Schippers niet alleen de prijzen te hoog, ook hebben tandartsen minder contracten gesloten met zorgverzekeraars dan vorig jaar. Contracten zijn volgens de NZa „noodzakelijk om kosten in de hand te houden en inhoudelijke afspraken te maken”. Bovendien is het voor patiënten „niet eenvoudig” om van tandarts te wisselen. NRC