Strijd om de witte trui gaat tussen 22 jongeren

Het lijkt erop dat de strijd om de witte trui – die voor de beste jongere in het algemeen klassement – de komende Tour wordt beslecht door een select gezelschap. Op de voorlopige deelnemerslijst prijken volgens maandblad Wielerland slechts 22 renners die na 1 januari 1987 geboren zijn.

Ter vergelijking: de afgelopen drie jaar verschenen respectievelijk 37, 37 en 39 renners onder de 25 jaar aan de Tourstart. De allerjongste van het gezelschap is vooralsnog Thibaut Pinot van FDJ-BigMat. De Fransman vierde vorige maand zijn 22ste verjaardag.

Voor Nederland kunnen alleen Wout Poels (Vacansoleil) en Steven Kruijswijk (Rabobank) een gooi doen naar de eindzege in het jongere klassement. Vorig jaar kreeg Robert Gesink zijn laatste kans op de maillot blanc. Hij kwam echter ten val en eindigde als achtste in het jongerenklassement. De jonge Fransman Pierre Rolland was toen de beste.

Hoewel de Nederlandse oogst met twee deelnemende coureurs mager is, zijn Poels en Kruijswijk wel kanshebbers. Verder zijn alle ogen gericht op de Amerikaan Tejay van Garderen, die dit jaar vierde werd in de Ronde van Californië. Ook voor de Est Rein Taaramae is de witte trui nu het voornaamste doel. (Novum)