Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Staat in cassatie tegen uitspraak Srebrenica-zaak

Nabestaanden van de slachtoffers van de genocide na de val van de moslimenclave Srebrenica in 1995 herdenken hun geliefden bij de gedenkplaats in Potocari. Foto AFP/Elvis Barukcic

De Nederlandse staat gaat in cassatie tegen de uitspraak van het gerechtshof in Den Haag in de Srebrenica-zaak. De staat vindt dat niet zij, maar de Verenigde Naties aansprakelijk zijn voor de dood van drie moslimmannen in Srebrenica. Dat laat een woordvoerder van het ministerie van Defensie vandaag weten aan persbureau Novum.

Hof stelde staat vorig jaar aansprakelijk voor Srebrenica

Het gerechtshof in Den Haag bepaalde vorig jaar dat de Nederlandse Staat verantwoordelijk is voor de dood van de drie Bosnische moslimmannen die in 1995 door Bosnisch-Servische troepen werden vermoord na de val van de enclave Srebrenica. Het gaat om een medewerker van de Nederlandse VN-macht Dutchbat en twee familieleden van de tolk van Dutchbat.

Het was voor het eerst dat de Nederlandse Staat juridisch aansprakelijk werd gesteld voor gebeurtenissen bij Srebrenica, waar duizenden moslims zijn vermoord. De nabestaanden van de drie mannen konden daardoor een schadevergoeding eisen. De landsadvocaat sprak vorig jaar van “een onverwachte uitspraak” en liet toen al doorschemeren eventuele cassatie bij de Hoge Raad te overwegen.

De reportage die de NOS vorig jaar maakte naar aanleiding van de uitspraak

‘Verantwoordelijkheid ligt bij Verenigde Naties’

Vandaag deed het hof einduitspraak in de zaak. Het hof bepaalde dat de rechtbank, die in eerste aanleg een rechter van de zaak haalde, dat niet deed om de uitspraak te beïnvloeden. De nabestaanden van drie vermoorde moslimmannen beweerden dat en waren het er niet mee eens dat rechter Bart Punt niet aan het eindvonnis meewerkte. Het hof veegde het verwijt van de nabestaanden van tafel, waarmee de einduitspraak rond was. Daardoor kon de staat nu pas kenbaar maken in cassatie te gaan.

De landsadvocaat bestrijdt de aansprakelijkheid van de Nederlandse Staat. Dutchbat, zo luidt de redenering van de landsadvocaat, maakte deel uit van Unprofor, de VN-vredesmacht in Bosnië, en het bevel was overgedragen aan de Verenigde Naties. De verrichtingen van Dutchbat moeten niet worden toegerekend aan Nederland, maar aan de VN. De VN lieten eind 2002 al weten de aansprakelijkheid niet te erkennen.

Nog geen excuses regering

Na Kamervragen begin dit jaar lieten minister Rosenthal en minister Hillen weten dat de regering nog geen excuses zou aanbieden voor de dood van de drie moslims zolang de kwestie nog ‘onder de rechter’ was.