President Nigeria: nieuwe tactiek tegen Boko Haram

De Nigeriaanse president Goodluck Jonathan heeft zijn minister van Defensie en zijn nationale veiligheidsadviseur ontslagen omdat nieuwe tactieken nodig zijn om de islamitische terreurgroep Boko Haram te verslaan. „Boko Haram verandert elke dag van tactiek, dus moet je ook je medewerkers en personeel vervangen”, verklaarde hij in een interview op nationale televisie.

Het ontslag volgt op drie zelfmoordaanslagen op kerken vorige week, waarna hevige rellen uitbraken tussen christelijke en islamitische jongeren in de noordelijke stad Kaduna. Daarbij vielen in drie dagen zeker 106 doden. Tegelijkertijd vielen zeker veertig doden bij twee daggen van gevechten tussen vermeende Boko Haram-leden en veiligheidstroepen in de noordoostelijke stad Damaturu. De kritiek op het vermeende gebrek aan daadkracht van Jonathan neemt toe.

De president zocht gisteren de steun van senatoren, die in retraite zijn om de crisis te bespreken. „We moeten samenwerken aan een nieuw sociaal en politiek contract om ons land te beschermen”, zei Jonathan. Hij beloofde verder te gaan met de reorganisatie van de politie en veiligheidsdiensten en hield een pleidooi voor nieuwe wetten die „het makkelijker maken om terroristen op te sporen, te vervolgen en te straffen.”

In het televisie-interview riep Jonathan christenen op om geen wraak te nemen op moslims na aanslagen van Boko Haram, want dit is volgens hem precies wat de terreurgroep wil. „Ze vallen kerken aan om een religieuze crisis te veroorzaken. Ze geloven dat als ze een kerk aanvallen, christelijke jongeren wraak nemen op moslims. Het maakt ze niets uit wie er daarbij om het leven komt.”

Generaal Carter Ham, hoofd van de Amerikaanse troepen in Afrika, zei gisteren dat de drie grootste terreurgroepen van Afrika onderling wapens en geld uitwisselen. Deze samenwerking tussen Boko Haram, Al-Shabaab in Somalië en Al-Qaeda-in-de-Islamitische Maghreb vormt een gevaarlijke bedreiging voor de veiligheid in Afrika, zei Ham.

„Elk van deze drie organisaties is op zichzelf al een alarmerende en zorgwekkende bedreiging”, zei hij tijdens een conferentie van het African Center for Strategic Studies. „Wat me echt zorgen baart, is dat deze drie organisaties hun activiteiten proberen te coördineren. Dit is het werkelijke probleem voor ons en voor de veiligheid van Afrika in het algemeen.” (BBC, AFP)