Over de haag

Andrée van Es duwt

Iedere partij heeft er bij de verkiezingen een paar: lijstduwers. Bekende namen die niet in de Tweede Kamer willen, maar hun partij wel wat morele steun geven. Zo heeft de PvdA historicus Maarten van Rossem en twee kinderen van oud-premier Joop den Uyl gestrikt. GroenLinks overklast de andere partijen met maar liefst twaalf lijstduwers. De bekendste naam is die van Andrée van Es, wethouder in Amsterdam.

Niet Eelke maar Eeke

PvdA-Kamerlid Eeke van der Veen verlaat na de verkiezingen de Haagse politiek. Dat is opmerkelijk, want zes jaar geleden betrad hij het Binnenhof nog als Eelke: mét ‘l’. Het verhaal? „Vorig jaar rond deze tijd kreeg ik twee kleindochters, die allebei Eeke als tweede naam hadden. Aangezien dat mijn oorspronkelijke naam is, dacht ik: die wil ik terug.” De naamsverandering, vertelt Van der Veen, verloopt opvallend soepel: „Als iemand in de fractie per ongeluk ‘Eelke’ zegt, roepen de anderen meteen: ‘Het is Eeke!’”

Lachen naar de foto

„Mag ik mijn kind eerder van school halen om geld te besparen op vliegtickets?” Dat is een vraag die onderwijsminister Marja van Bijsterveldt geregeld van ouders krijgt. Met vakanties in zicht willen ze weten hoe ver ze mogen gaan in dit „luxeverzuim”, dat een boete van 3.900 euro kan opleveren. Van Bijsterveldts ministerie beantwoordt de vragen nu ook via Facebook. Lekker handig: kan de Onderwijsinspectie meteen even op de geüploade vakantiefoto’s kijken waar het gezin nu is.

Wat moet dat kosten?

Noord-Holland zocht al uit hoeveel dat gekost heeft, al die scheuringen binnen de provinciale PVV. Vanochtend verlieten ook de laatste twee medestander van ex-PVV’er Hero Brinkman diens fractie.

Toch

Made in Holland

Komend weekeinde houden zes partijen een verkiezingscongres. Bij de PvdA bemoeien de leden zich traditiegetrouw ingrijpend met het programma. Neem dit amendement in de economische paragraaf: „Made in Holland wijzigen in: Made in the Netherlands. Toelichting: verkiezingsprogramma gaat niet over Holland, maar over Nederland.” Het advies van het partijbestuur: afwijzen. „Made in Holland is het gangbare label voor producten van Nederlandse bodem en staat daarmee symbool voor onze productiviteit en handelsgeest.”

Oorlog in de Unie?

Vroeger waarschuwde de linkse elite het volk voor een verdeeld Europa. Legendarisch zijn de woorden van toenmalig D66-minister Laurens Jan Brinkhorst in 2005 dat „het licht zou uitgaan” als Nederlanders niet per referendum voor een Europese grondwet zouden stemmen. Nu wordt de elite zelf gewaarschuwd. Politiek columnist Paul Jansen schrijft in De Telegraaf: „Europese integratie werd ingezet na twee vernietigende wereldoorlogen om een nieuwe slachting op het vasteland te voorkomen.” Maar als de politieke elite, onder druk van de eurocrisis, te ver doorschiet met die integratie, „kan de Unie wel eens daar eindigen waartegen zij is opgericht”.