Ontwerprapport voor politieke- en bankenunie – ‘volgorde probleem’

De Franse president Francois Hollande wil eerst een bankenunie en dan een politieke unie, terwijl Angela Merkel eerst een politieke unie wil invoeren.
De Franse president Francois Hollande wil eerst een bankenunie en dan een politieke unie, terwijl Angela Merkel eerst een politieke unie wil invoeren. Foto AFP / Alberto Pizzoli

De Europese Unie krijgt mogelijk een stevige vinger in de pap bij nationale begrotingen van landen die zich niet aan gemaakte begrotingsafspraken houden. Dat staat in een ontwerprapport dat gemaakt is in aanloop naar de EU-top deze week, dat in handen is van de Financial Times.

Het ontwerprapport is opgesteld door EU-president Herman van Rompuy, voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso, ECB-directeur Mario Draghi en voorzitter van vergadering van ministers van Financiën Jean-Claude Juncker. Er staat onder meer in dat Brussel meer controle zou moeten krijgen over nationale begrotingen en meer moet handelen als een “ministerie van Financiën” van alle 17 eurolanden. Ook worden plannen uitgewerkt voor een bankenunie en een politieke unie.

Definitieve rapport ligt nog niet vast - ‘politiek spel’

Onze correspondent Caroline de Gruyter benadrukt vanuit Brussel dat de definitieve versie van het rapport nog niet vastligt. De ontwerprapporten volgen elkaar naar aanloop van de EU-top eind deze week in hoog tempo op:

“Het rapport is nog niet klaar. Er worden in aanloop naar de top verschillende ontwerpen gemaakt, die besproken worden met regeringen zodat er op de top een overeenkomst bereikt kan worden. Iedereen die de tekst in handen heeft, wil iets aanpassen. Het is een politiek spel, een machtsspel. Iedereen wil pas op het laatste moment akkoord gaan, met het mes op de keel.”

Hoewel de definitieve inhoud van het rapport nog moet worden vastgesteld, zijn de leiders van de Eurogroep het er volgens De Gruyter in ieder geval over eens dat er iets moet gebeuren en dat “het zo niet langer kan”:

“De conclusie die hieruit kan worden getrokken, is dat de EU verder moet. Iedereen begrijpt dat er een bankenunie nodig is, alleen de volgorde is een enorm politiek probleem. Frankrijk wil eerst een bankenunie met een depositogarantiesysteem en dan pas kijken welke politieke aanpassingen er nodig zijn. De Duitsers zeggen het omgekeerde: die vinden dat eerst de politieke discussie moet worden gevoerd en vervolgens een bankenunie. Het rapport probeert al die elementen op zo’n manier te verwerken dat iedereen zich erin kan vinden.”

Steunaanvraag Cyprus nieuwe dreun voor markten

Volgens De Gruyter moeten de verschillen tussen landen in de eurozone weg om turbulentie op de markten te stoppen. De verschillen zorgen voor gokgedrag van beleggers. De financiële markten werden gisteren opnieuw getroffen toen Cyprus financiële steun aanvroeg, als vijfde land van de eurozone. De bankensector van het land heeft zwaar te lijden onder de crisis in Griekenland. Ook het bericht dat de Griekse minister van Financiën na slechts vijf dagen zijn ambt te hebben uitgevoerd ontslag neemt, deed de markten geen goed.

Europese leiders komen donderdag en vrijdag samen in Brussel om beslissingen te maken omtrent de aanpak van de eurocrisis. Ter voorbereiding van de top ontmoeten de Franse president Francois Hollande en de Duitse bondskanselier Angela Merkel elkaar morgen. Vanavond staat er ook voor de ministers van Financiën van de vier grootste economieën een ontmoeting op het programma, ter voorbereiding op de top.