Ontmoeting vier ministers van Financiën aan vooravond EU-top

Vier ministers van Financiën zullen elkaar vanavond ontmoeten in Parijs, maakte de Franse minister van Financiën Pierre Moscovici vanochtend bekend op de radio. Foto AFP / Georges Gobet

De ministers van Financiën van Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje ontmoeten elkaar vanavond in Parijs, aan de vooravond van de belangrijke EU-top aanstaande donderdag. Dat zei de Franse minister van Financiën Pierre Moscovici vanochtend op de Franse radio, meldt persbureau Reuters.

Volgens Moscovici willen de ministers een “maximale voorbereiding” op de belangrijke top aan het einde van deze week. Hij sprak zich ook uit voor samenwerking met Duitsland.

“Vanavond zal ik de ministers van Financiën ontvangen, samen met eurocommissaris Olli Rehn. We zijn in actieve fase van voorbereiding op de EU-top.”

Voorbereidende gesprekken moeten kans slagen EU-top vegroten

De ontmoeting vanavond volgt op een mini-top vorige week in Rome, tussen de leiders van de vier grootste economieën van de eurozone. Daar kwamen de leiders van Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje overeen dat er op de top van deze week 130 miljard moet worden vrijgemaakt voor groeimaatregelen. De Franse president Hollandse sprak zich uit voor eurobonds en Merkel hamerde nog eens op het belang van een politieke unie.

Morgen ontmoeten de Franse president Francois Hollande en de Duitse bondskanselier Angela Merkel elkaar. Ook die ontmoeting is bedoeld ter voorbereiding op de EU-top. Frankrijk en Duitsland hopen de handen ineen te slaan en het eens te worden over de manier waarop de eurocrisis moet worden beteugeld.

Donderdag en vrijdag moeten er knopen worden doorgehakt, als de Europese leiders samenkomen in Brussel. De voorbereidende ontmoetingen tussen leiders moeten de kans daarop vergroten. Griekenland zal in Brussel opnieuw onderhandelen met de EU en het Internationaal Monetair Fonds over de voorwaarden voor de financiële hulp die het land uit Europa krijgt.

    • Mirjam Remie