Ongestoord in je serre zitten is er niet meer bij

Members of the media take pictures and videos of the home of Chief Executive-elect Leung Chun-ying in Hong Kong Monday, June 25, 2012. Leung apologized for letting down the people of Hong Kong, following the controversy over illegal structures at his home. Leung admitted he was negligent and stated that he did not know the structures were illegal, according to the government radio. (AP Photo/Vincent Yu)
Members of the media take pictures and videos of the home of Chief Executive-elect Leung Chun-ying in Hong Kong Monday, June 25, 2012. Leung apologized for letting down the people of Hong Kong, following the controversy over illegal structures at his home. Leung admitted he was negligent and stated that he did not know the structures were illegal, according to the government radio. (AP Photo/Vincent Yu) AP

Niets was de lokale fotografen te gek om het huis van Leung Chun-ying op de gevoelige plaat vast te leggen. Ook het huren van een hoogwerker niet. En dat allemaal omdat het huis van Leung, die momenteel verwikkeld is in een verkiezingsstrijd om het bestuur van Hongkong, gisteren gedeeltelijk werd afgebroken.

Leung bood vorige week zijn excuses aan voor de illegale aanbouw van een glazen serre bij zijn huis. Behalve de serre werden nog vijf illegale aanpassingen gevonden aan de twee huizen die Leung bezit op huizencomplex Yue Hei Yuen, waaronder een pergola, een kelder en een toegangshek. Dat meldde de Chinese krant China Daily.

Leung liet in zijn excuusrede weten geen expert te zijn op het gebied van de juridische kanten van verbouwingen. Ook zei hij nooit geprobeerd te hebben de aanpassingen te verbergen voor het publiek. In mei organiseerde hij zelfs een rondleiding door zijn huis voor de media.

Het excuus van Leung komt enkele maanden na een ander bouwschandaal in Hongkong, een stad die vaker te maken heeft met illegale verbouwingen. Leungs directe opponent Henry Tang Ying-yen raakte in februari in opspraak toen bleek dat hij een illegale kelder had laten uitgraven, zo meldde een andere Chinese krant, The Standard. Tangs populariteit daalde daarna snel, ondanks het feit dat ook hij publiekelijk excuses maakte.