Schoppende agente in Rotterdam wordt niet vervolgd - ‘goed gehandeld’

De agente die vorige week in opspraak kwam door bij een arrestatie op een man in te trappen, wordt niet vervolgd. Volgens de officier van justitie heeft de vrouw “goed en volgens de regels gehandeld” en zijn daarbij geen strafbare feiten gepleegd. Dat meldt het Openbaar Ministerie in Rotterdam vanochtend.

De agente die vorige week in opspraak kwam door bij een arrestatie op een man in te trappen, wordt niet vervolgd. Volgens de officier van justitie heeft de vrouw “goed en volgens de regels gehandeld” en zijn daarbij geen strafbare feiten gepleegd. Dat meldt het Openbaar Ministerie in Rotterdam vanochtend.

Een voorbijganger filmde het incident vorige week, waarna grote verontwaardiging ontstond. De politie Rotterdam-Rijnmond noemde het filmpje daarop “schokkend” en stelde een onderzoek in. Volgens de politieagenten reageerde de zwerver agressief toen zij hem vroegen het portiek waar hij lag te slapen te verlaten. De maker van het filmpje zei echter dat de man dronken was en zich niet agressief gedroeg.

Agente zou geweld gebruikt hebben omdat pepperspray niet werkte

De vrouw werkte de arrestant op de Riederlaan met enkele gerichte trappen tegen de grond omdat hij zich had losgerukt toen hem handboeien werden omgedaan. De boeien zaten daardoor maar aan één hand vast. Omdat pepperspray niet werkte, gebruikte de agente geweld met het oog op het gevaar van de rondzwaaiende boeien. Justitie erkent dat dat nodig was en vervolgt de vrouw daarom niet.

Justitie bevestigt ook het verhaal van de agenten dat de 29-jarige arrestant zich agressief gedroeg; hij schopte en sloeg om zich heen toen de agenten hem tot bedaren probeerden te brengen. Dat is ook bevestigd door omstanders, onder wie de maker van het filmpje. In het filmpje was alleen het schopgedeelte te zien.

De arrestant zegt zich niets meer van het incident te kunnen herinneren. Hij verklaarde tegenover de politie zeker dertig glazen bier en wodka te hebben gedronken. De man deed na het incident aangifte, maar die is door het OM geseponeerd. Volgens justitie heeft hij geen letsel aan de schoppen overgehouden.