Nog één keer Wimbledon

Hoe succesvol gaan de laatste kunstjes van tennisster Kim Clijsters worden? In Londen bereikte ze zonder moeite de tweede ronde.

Redacteur Tennis

Londen. De afscheidstournee van Kim Clijsters is gisteren begonnen met een overwinning op de Servische voormalig nummer één van de wereld Jelena Jankovic (6-2, 6-4), in de eerste ronde van Wimbledon. Met krachtige klappen vanaf de baseline verhulde de kwakkelende Belgische topspeelster haar fysieke mankementen. Alleen bij de service nam ze gas terug, om niet te veel te vergen van haar zeurende buikspier.

Heel lang hoeft het lichaam niet meer op de pijnbank. Nog één keer doet ze Wimbledon aan –waar ze nog nooit won – daarna de Olympische Spelen – waar ze nog nooit aan meedeed – en dan komt het sluitstuk op ‘haar’ US Open. Daar waar ze drie keer won en sterrenstatus verwierf door meteen na haar comeback in 2009 de eerste grandslam-winnende moeder te worden sinds Evenne Goolagong in 1980.

Haar vierjarige dochter Jada toonde gisteren op de tribune van Court no. 1 meer interesse in het sleutelkoord van de nanny dan voor de verrichtingen van haar moeder op de baan. Maar ook zij zal zich later realiseren wat een bijzondere maanden Clijsters meemaakt. De tenniswereld lijkt unaniem van oordeel dat er een groot en vooral uiterst sympathieke kampioene afzwaait.

Maar hoe succesvol gaan haar laatste kunstjes worden? Net als in 2009 bij de US Open komt ze vanuit het relatieve niets – huidig nummer 47 van de wereld – en dus rijst de vraag of ze nog een keer kan stunten. „Zover loop ik niet op de zaken vooruit”, zei ze gisteravond na haar partij. Met een onwillige buikspier, die Clijsters vorig jaar al eens scheurde en die haar vorige week deed besluiten zich terug te trekken uit het grastoernooi in Rosmalen, verschalkte ze alvast met groot gemak de toptwintigspeelster Jankovic.

Maar Clijsters lichaam neemt steeds vaker een voorschot op het naderende afscheid. In het afgelopen halfjaar kwam een scala aan fysieke malheur langs (enkel, heup, buik), waarmee het slotjaar al deels verpest werd. „Te oud”, antwoordde de 29-jarige Belgische daarom zondag in een persconferentie, op de vraag waarom ze in september definitief stopt met tennis. „Te oud althans om het spel fysiek zo te spelen zoals ik dat wil spelen.”

Dit jaar speelde ze pas zeventien partijen; een enorm contrast met bijvoorbeeld het jaar 2003, waarin ze volgens sommigen roofbouw pleegde op haar lichaam door 102 enkelpartijen te spelen. En dan liet ze ook nog eens geen mogelijkheid onbenut om te dubbelen. Het kostte haar maanden herstel en pas in 2005 zou ze haar eerste grandslamtoernooi winnen. Na haar wonderlijke comeback harkte ze nog vier grandslamtitels binnen en werd ze een curiosum als toptennisster slash moeder.

Haar enorme uitstraling bracht haar vorig jaar tot in de top-20 van invloedrijkste personen in TIME Magazine. Maar intussen blijft ze iemand die „sorry” zegt als je buiten haar schuld bijna tegen haar opbotst. Een echte ‘moeke’, wordt ze genoemd en zij zal de laatste zijn die daar aanstoot aan neemt. Want haar toekomstplannen zijn maar op één vlak echt uitgekristalliseerd: gezinsuitbreiding. Clijsters: „Daarvoor ben ik nog steeds jong genoeg.”

    • Bart Hinke